Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowe odżywianie
  • dieta ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • ajurweda dosze
dieta ajurwedyjska
Warzywa w diecie osób pitta

Jakie smaki są zalecane dla osób o doszy pitta, a jakich lepiej unikać? Czy gorąca pitta powinna sięgać po szparagi i pomidory? Jakie działanie mają przyprawy dodane do dań warzywnych? Przeczytaj, jakie warzywa są najlepsze w diecie osób typu pitta.

Osoby typu pitta powinny unikać smaków kwaśnego, słonego i ostrego oraz smaków rozgrzewających, a powinny koncentrować się na smakach słodkim, gorzkim i cierpkim, czyli wychładzających. Zboża, owoce i warzywa wychładzają żar pitta, dlatego powinny stanowić główną część diety u tych osób.

Warzywa najbardziej wskazane dla osób typu pitta to: szparagi, brokuły, brukselka, kapusta, świeża kolendra, ogórki, kalafiory, seler, rzeżucha, zielona fasolka, zielone warzywa liściaste, sałata, grzyby, zielony groszek, pietruszka (o ile jej korzeń nie ma nietypowo ostrego lub kwaśnego smaku), ziemniaki, kiełki, kabaczek, cukinia.

Okazjonalnie osoby typu pitta mogą jeść białą lub żółtą cebulę gotowaną na parze, ponieważ – choć jest rozgrzewająca – po ugotowaniu traci całą ostrość i staje się słodka. Cebula czerwona lub fioletowa jest zbyt ostra dla pitta, podobnie jak wszystkie odmiany papryki.

Szpinak ze śmietaną lub białym serem zazwyczaj nadaje się dla osób o tym typie. Powinny one jednak unikać nawet tak powszechnie zalecanych warzyw jak pietruszka, jeśli ze względu na warunki uprawy lub brak świeżości mają one nietypowo kwaśny lub ostry smak.

Osoby typu pitta powinny unikać warzyw kwaśnych, takich jak pomidory, oraz ostrych, takich jak rzodkiew. Również czosnek nie jest wskazany. Buraki ćwikłowe, marchew oraz rzodkiew oczyszczają wątrobę i ułatwiają osobom pitta kontrolowanie tej doszy, o ile nie jest ona już zaostrzona.

Choć osoby typu pitta dobrze trawią większość pokarmów, powinny unikać nadmiaru roślin strączkowych ze względu na azot występujący w zbędnych produktach przemiany materii, który swoim kwasowym odczynem nasila nie tylko wata, ale także pitta.

Jednakże w niewielkich ilościach korzystne bywają dla nich wszystkie warzywa strączkowe oprócz żółtej soczewicy. Najlepsze warzywa strączkowe dla pitta to: czarna soczewica, ciecierzyca, fasola mung oraz tofu.

Dobrym dodatkiem do potraw z warzyw dla osób pitta będą następujące przyprawy: kolendra, koper, kurkuma oraz w niewielkich ilościach kmin i czarny pieprz. (zob. także: Właściwości kopru i kolendry)

Warto wyeliminować z diety gorczycę, a sól bardzo ograniczyć lub całkiem z niej zrezygnować.

Aby urozmaicić dania z warzyw odpowiednim dodatkiem do warzyw dla osób pitta są nasiona słonecznika i dyni oraz niewielkie ilości oleju migdałowego, lnianego, kokosowego lub oliwy z oliwek. (zob. także: Oleje w zdrowej kuchni)

 

Już za tydzień przeczytacie o tym, jakie warzywa powinny znaleźć się na talerzu osób typu kapha. Życzymy smacznego!

 

 

Przeczytaj także:

Dieta ajurwedyjska dla osób pitta

Jesienne menu dla osób pitta

Brokuły po indyjsku

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl