Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta ajurwedyjska
  • zdrowe odżywianie
  • ajurweda dosze
  • herbaty ajurwedyjskie
dieta ajurwedyjska
Jesienne menu dla trzech dosz

Jesień inspiruje nas do przyrządzania pożywnych posiłków – bardziej rozgrzewających, z większą ilością przypraw. Przesilenie jesienne jest czasem bardzo szczególnym, jeśli chodzi o stan zdrowia. Podajemy kilka pomysłów na jesienne menu.

Jesienne menu dla osób wata

Dla osób wata polecamy śniadanie złożone z gotowanych płatków zbożowych lub ryżu basmati gotowanego z cynamonem i kardamonem. Do potrawy można dodać pestki dyni lub nieco posiekanych, obranych ze skórki migdałów. Jeśli masz czas, zrób naleśniki gryczane lub serowy omlet. Dobrym napojem będzie gorące mleko z imbirem lub gorąca herbata imbirowa.

Na lunch przyrządź zupę z cebuli lub sałatkę szparagową na ciepło.

Na obiad dobrze sprawdzi się ryż lub makaron z tofu oraz curry z pasternaku i marchewki. Korzystnie wpłynie też kiczadi rozgrzewające lub słodkie buraczki gotowane na parze. Na deser sięgnij po ciasto dyniowe lub owsiane ciasteczka z sezamem. Pij dużo ciepłych napojów – herbata ziołowa, kawa zbożowa, mleko orzechowe, herbata imbirowa, gorące mleko z przyprawami oraz ciepłe soki.

Jesienne menu dla osób pitta

Dla osób pitta polecamy śniadanie złożone z ryżu lub owsianki gotowanej na mleku sojowym, krowim lub słonecznikowym. Do owsianki dodaj duszone gruszki, jabłka, trochę cynamonu oraz prażone pestki dyni. Na lunch przyrządź zupę-krem z brokułów z kruszonymi migdałami lub zupę warzywną z kaszą jęczmienną i sałatkę z zielonego groszku. Dobrze sprawdzi się też sałatka z pora, rzodkwi i pestek słonecznika. Na obiad przygotuj pieczone ziemniaczki z brokułami lub czerwoną fasolę z ryżem.

Na deser sięgnij po kuleczki z bakaliami lub pudding ryżowy. Przygotuj ciasteczka owsiane lub koktajl z daktyli. Dobrym pomysłem jest mus jabłkowy na ciepło z dodatkiem nasion słonecznika. Jeśli jesteś bardzo głodny, przyrządź naleśniki z jagodami i syropem klonowym.

Do picia dla osób pitta polecamy: gorące mleko z przyprawami, kawę zbożową, herbaty ziołowe, ciepłe mleko migdałowe, sok winogronowy lub jabłkowy.

Jesienne menu dla osób kapha

Dla osób kapha polecamy śniadanie złożone z kaszy jaglanej lub gorące płatki kukurydziane z dodatkiem suszonych śliwek lub duszonych gruszek lub jabłek (najlepsze z dodatkiem cynamonu i kardamonu). Na lunch przyrządź zupę cebulową lub szpinak z ziemniakami. Dobrze sprawdzi się też zupa brokułowi ze słonecznikiem i ryżem basmati. Na obiad dobrym pomysłem będzie makaron gryczany z tofu i sałatką z duszonej marchewki. Dobrze sprawdzą się też pieczone ziemniaki lub kasza jaglana z dodatkiem pieczonego bakłażana.

Na deser sięgnij po pieczone jabłka lub gruszki z przyprawami. Pyszna będzie też żurawina w sosie pomarańczowym. Do picia polecamy: gorącą herbatę imbirową, herbatę z korzenia lotosu, gorące mleko sojowe z przyprawami, gorące herbaty ziołowe (m.in. miętowa, jabłkowa, gruszkowa, jagodowa).  

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl