Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia
  • brokuły
  • ryż
  • Indie
Brokuły po indyjsku

Polecamy przepis na brokuły w stylu południowoindyjskim. Danie dobrze pasuje zwłaszcza z dodatkiem ryżu. Jeśli jesteś naprawdę głodny i masz ochotę na coś konkretnego, spróbuj brokułów z dodatkiem smażonego sera.

Brokuły mają nieocenione właściwości zdrowotne – m.in. zapobiegają rozwojowi komórek rakowych.

 

Czas przygotowania: 30 minut lub krócej

0 wata, – pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-5 porcji potrawy.

 

Składniki:

1 świeży brokuł (6 szklanek pokrojonego)

1 łyżka oleju słonecznikowego lub ghee

1/2 łyżeczki nasion kminu

1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka suchej fasolki mung

1/8 łyżeczki asafetydy

1 łyżka drobno posiekanej cebuli

1 łyżka nasion sezamu

 

Przygotowanie:

Umyj i pokrój brokuł na dwuipółcentymetrowe kawałki. Rozgrzej olej lub ghee na dużej patelni i dodaj nasiona kminu oraz gorczycy. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodaj resztę składników – oprócz brokułów – i duś na średnim ogniu przez 1–2 minuty. Dołóż brokuł i wymieszaj. Gotuj, aż będzie miękki i nabierze jasnozielonego koloru. Osobom wata lub pitta podawaj z dodatkową łyżką ghee.

 

Opracowanie przepisu na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl