Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowe odżywianie
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dieta wegetariańska
  • produkty ajurwedyjskie
produkty ajurwedyjskie
Oleje w zdrowej kuchni

Oleje są nieodłącznym składnikiem kuchni ajurwedyjskiej. Oleje nie tylko dopełniają smak potraw – są także źródłem zdrowych tłuszczów oraz wielu witamin. Olej kokosowy, migdałowy, sezamowy, palmowy – poznaj ich właściwości.

Olej kokosowy

Olej kokosowy ma działanie chłodzące, jest słodki, pożywny i łagodzący. Ma właściwości delikatnie przeczyszczające. Nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Posiada niższą kaloryczność niż inne tłuszcze. Zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy C i E, ponadto kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Charakterystyczny dla oleju kokosowego jest też kwas laurynowy, który przyczynia się do poprawy odporności organizmu. Szczególnie cenny jest olej tłoczony na zimno, który posiada charakterystyczny, kokosowy zapach. Działa antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybiczo. Spożywanie oleju kokosowego pozwala na lepsze wchłanianie wapnia i magnezu oraz łagodzi stany zapalne jelit. Spowalnia procesy starzenia się skóry oraz reguluje przemianę materii. Znakomity do smażenia mięs, naleśników, placków owsianych czy jajecznicy.

Olej migdałowy

Olej migdałowy jest jednym z najbardziej wartościowych olejów. Ma właściwości odbudowujące i tonizujące, jest bogaty w składniki odżywcze. Zawiera witaminy z grupy B, a także A, D i E, kwas oleinowy i linolowy. Działa kojąco na nerwy, ma właściwości łagodzące. Charakteryzuje się znaczną zawartością niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6. Ze względu na dużą zawartość witaminy E ma właściwości odmładzające, pozytywnie wpływa na wygląd skóry. Ma bursztynowy kolor, łagodny, słodkawy smak i przyjemny, migdałowy zapach. Najlepiej spożywać go na surowo, nie powinien być podgrzewany do temperatury wyższej niż 70°C. Ciekawie podkreśla smak sałatek. Jest znakomity do sosów, do sałatek, do duszenia warzyw. Można go używać tak samo jak oliwę z oliwek. Często używany do aromatyzowania ciast oraz do produkcji marcepanów.

Olej sezamowy

Olej sezamowy jest szczególnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Jest otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno nasion sezamu. Posiada jasnobrązowy kolor, ciekawy lekko orzechowy smak oraz sezamowy zapach. Jest popularnym dodatkiem w kuchni chińskiej i indyjskiej. Dodany do potraw nadaje im lekko orientalny smak. Olej sezamowy obniża ciśnienie krwi, działa korzystnie w procesie leczenia nadciśnienia. Zawiera zdrowe tłuszcze nienasycone, ma właściwości regenerujące, przeciwzapalne, nawilżające, rozgrzewające i oczyszczające. Pozytywnie wpływa na skórę, zwalczając działanie wolnych rodników. Używany jest do gotowania oraz do spożywania na surowo, nie jest zalecany do smażenia. Szczególnie polecany jako dodatek do różnych, orientalnych sałatek, np. z dodatkiem soczewicy, kiełków i sezamu.

Olej palmowy

Olej palmowy zawiera między innymi koenzyn Q10, który zwiększa odporność i opóźnia proces starzenia się organizmu. W jego skład wchodzą również witaminy A i E. Czerwony olej palmowy jest doskonałym źródłem karotenu. Ma właściwości antyoksydacyjne, obniża stężenie cholesterolu. Chroni przed miażdżycą, ma działanie antyzakrzepowe. Charakteryzuje się wysoką zawartością zdrowych kwasów tłuszczowych.  Spożywanie oleju palmowego chroni skórę  przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz chroni organizm przed wolnymi rodnikami, zapobiega procesom starzenia. Jest szczególnie cenny w przypadku niedoborów witaminy A – duża zawartość tej witaminy czyni z oleju palmowego znakomity produkt odmładzający. Jest stosowany do produkcji żywności dietetycznej, wykorzystuje się go jako naturalny tłuszcz piekarniczy, w szczególności do wypieków ciast. 

 

Oleje do zastosowania w kuchni, kosmetyce oraz do masaży znajdziesz w zielonysklep.com 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl