Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania bezglutenowe
  • przepisy wegańskie
  • kuchnia indyjska
  • curry
przepisy bezglutenowe
Curry z dynią - połączenie idealne

To proste, niezbyt gęste i bardzo pożywne danie curry, które jest idealne na chłodniejsze dni. Z dodatkiem dyni, czerwonej soczewicy, mleka kokosowego - potrawę możesz też zmiksować i podawać w formie gęstej zupy. Dyniowy aromat i przyprawy w wersji curry - spróbuj.

 

Przygotowanie plus gotowanie: 40 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

 

Składniki:

2 łyżeczki oleju krokoszowego lub innego neutralnego oleju

1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

8 liści curry

szczypta asafetydy (pomiń ją, jeśli chcesz przygotować bezglutenową wersję dania)

2 drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni piżmowej lub innej dyni

1/4 szklanki wiórków kokosowych (świeżych lub tradycyjnych)

1/4 – 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki garam masala

1/2 szklanki umytej i odcedzonej czerwonej soczewicy

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 i 1/4 szklanki wody

3/4 łyżeczki soli (lub do smaku)

1-2 łyżeczki soku z cytryny, do skropienia

2 łyżki posiekanej kolendry, do przybrania

 

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć nasiona gorczycy i liście curry i smaż przez 30 sekund. Dodaj asafetydę i czosnek, smaż przez minutę, aż czosnek nabierze złotego koloru. Dodaj dynię, dobrze wymieszaj, przykryj i smaż przez 5 minut. Dodaj wiórki kokosowe, pieprz cayenne i garam masala, wymieszaj, by połączyć składniki.

Odcedź soczewicę i wrzuć ją do rondla. Wlej mleko kokosowe i wodę, dodaj sól i dobrze wymieszaj. Przykryj rondel, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7 minut. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż soczewica i dynia będą miękkie (ok. 13-16 minut). Przed podaniem skrop curry cytryną i posyp kolendrą.

 

Przyprawy, mleko kokosowe i soczewicę znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Burgery wegetariańskie z fasolki

Kotleciki curry z marchewką

Ajurwedyjskie frytki domowe

 

Opracowanie na podstawie:

Wegańska kuchnia indyjska. Richa Hingle. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Purana, Wrocław 2017.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl