Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy dla wegan
  • dania bezglutenowe
  • potrawy ajurwedyjskie
kuchnia ajurwedyjska
Ajurwedyjskie frytki domowe

Polecamy przepis na pyszne, chrupiące ziemniaczki – gorące i aromatyczne. Z dodatkiem kurkumy, curry, rozmarynu, suszonej bazylii, z delikatnym aromatem czosnku, polane oliwą z oliwek – po prostu palce lizać! Wypróbuj ajurwedyjskie frytki i zobacz, jak szybko znikają z talerza!

 

Czas przygotowania: 25 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 3 porcje frytek.

 

Składniki:

1/2 szklanki wody

2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka nasion kminu

1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy lub łagodnej przyprawy curry w proszku

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1 łyżeczka suszonej bazylii lub majeranku

3 poszatkowane liście kapusty collard

2 posiekane ząbki czosnku

1/2 szklanki listków różnych rodzajów sałaty (opcjonalnie)

1 łyżka oliwy do polania

 

Przygotowanie:

Na średnim ogniu w rondlu o grubym dnie zagotuj wodę. Dodaj ziemniaki, sól, kmin, kurkumę, rozmaryn i bazylię. Zmniejsz lekko ogień. Mieszając, gotuj przez 5 minut lub przykryj naczynie i gotuj ziemniaki 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.

W trakcie mieszania dodaj kapustę i czosnek. Gotuj do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby dodaj 1 lub więcej łyżek wody, aby ziemniaki nie przywierały do dna. Jeśli chcesz, podawaj z listkami sałaty. Każdą porcję polej oliwą z oliwek według uznania.

Smacznego!

 

Aromatyczną przyprawę curry oraz kurkumę i nasiona kminu znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.  

 

Przeczytaj także:

Potrawka szpinakowa

Potrawka ziemniaczana po indyjsku

Puree ziemniaczane z majerankiem 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl