
To proste, niezbyt gęste i bardzo pożywne danie curry, które jest idealne na chłodniejsze dni. Z dodatkiem dyni, czerwonej soczewicy, mleka kokosowego - potrawę możesz też zmiksować i podawać w formie gęstej zupy. Dyniowy aromat i przyprawy w wersji curry - spróbuj.
Przygotowanie plus gotowanie: 40 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
2 łyżeczki oleju krokoszowego lub innego neutralnego oleju
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
8 liści curry
szczypta asafetydy (pomiń ją, jeśli chcesz przygotować bezglutenową wersję dania)
2 drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni piżmowej lub innej dyni
1/4 szklanki wiórków kokosowych (świeżych lub tradycyjnych)
1/4 – 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 szklanki umytej i odcedzonej czerwonej soczewicy
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 i 1/4 szklanki wody
3/4 łyżeczki soli (lub do smaku)
1-2 łyżeczki soku z cytryny, do skropienia
2 łyżki posiekanej kolendry, do przybrania
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć nasiona gorczycy i liście curry i smaż przez 30 sekund. Dodaj asafetydę i czosnek, smaż przez minutę, aż czosnek nabierze złotego koloru. Dodaj dynię, dobrze wymieszaj, przykryj i smaż przez 5 minut. Dodaj wiórki kokosowe, pieprz cayenne i garam masala, wymieszaj, by połączyć składniki.
Odcedź soczewicę i wrzuć ją do rondla. Wlej mleko kokosowe i wodę, dodaj sól i dobrze wymieszaj. Przykryj rondel, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7 minut. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż soczewica i dynia będą miękkie (ok. 13-16 minut). Przed podaniem skrop curry cytryną i posyp kolendrą.
Przyprawy, mleko kokosowe i soczewicę znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Burgery wegetariańskie z fasolki
Opracowanie na podstawie:
Wegańska kuchnia indyjska. Richa Hingle. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Purana, Wrocław 2017.