Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia
  • przepisy
  • obiad
  • curry
Kotleciki curry z marchewką

Te smakowite kotleciki najlepiej sprawdzą się w towarzystwie sałatki ze świeżego ogórka  w połączeniu z dobrze posiekanym szczypiorkiem. Gorące i aromatyczne - oto pomysł na lekki, wiosenny obiad.

Czas przygotowania: 1 godzina

− wata, + pitta, – kapha

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 16 kotlecików o średnicy 10 cm.

Składniki:

6 dużych lub 8 małych ziemniaków

2 duże, starte marchewki

1,5 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżka nasion czarnej gorczycy

1 łyżka przyprawy curry

1–1,5 łyżeczki soli morskiej (do smaku, dla kapha mniejsza ilość)

2/3 szklanki posiekanej zielonej cebulki

1/2 szklanki drobno posiekanych świeżych liści kolendry (według uznania)

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj wodę na ziemniaki. Dokładnie je umyj, ale ich nie obieraj. Włóż ziemniaki do wody i gotuj, aż zmiękną, czyli około 0,5 godziny. Gdy ziemniaki się gotują, umyj marchewkę i dokładnie ją zetrzyj. Umyj i pokrój zieloną cebulkę. Do dużej patelni wlej olej słonecznikowy i dodaj nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dodaj startą marchewkę i smaż, aż trochę zmięknie.

Dodaj przyprawę curry i sól. Gdy ziemniaki są już gotowe, odcedź je i poczekaj, aż ostygną. Następnie rozgnieć je widelcem lub rękami, dodaj resztę składników razem z surową zieloną cebulką i liśćmi świeżej kolendry. Wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz możesz formować kotleciki i smażyć na patelni około 1–2 minuty, aż się zarumienią z każdej strony. Podawaj ciepłe. Jeśli gotujesz dla osób kapha, użyj patelni teflonowej i smaż bez oleju.

Uwagi:  Dla osób wata użyj większej ilości ghee. Jeśli przygotowujesz kotleciki zarówno dla kapha, jak i wata, możesz najpierw usmażyć kotleciki dla kapha, ograniczając olej do minimum. Potem dodaj jedną lub dwie łyżki oleju lub ghee do masy i usmaż kotleciki dla wata.

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl