Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda przepisy
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zdrowa dieta
  • dania wegetariańskie
przepisy ajurwedyjskie
Złociste ciasteczka śniadaniowe

Polecamy pyszne smażone ciasteczka owsiane z dodatkiem wiejskiego serka i świeżych owoców – aromatyczne i gorące. Znakomicie zaspokoją głód i dodadzą energii na cały poranek. Możesz użyć też mąki jęczmiennej lub razowej – wedle uznania.

 

Czas przygotowania: 45 minut

− wata, 0 pitta, + kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 16 ciastek o średnicy 10 cm.

 

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki owsianej

1/4 szklanki mąki jęczmiennej lub 1,5 szklanki mąki razowej

1/2 łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka sody oczyszczonej (3/4 łyżeczki przy pieczeniu w wysokiej temperaturze)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta gałki muszkatołowej

1–2 jajka

1,5 łyżki oleju słonecznikowego

1 szklanka serka wiejskiego

1/2 szklanki naturalnego jogurtu

1 szklanka + 2 łyżki wody

2 łyżki syropu z ryżu brązowego lub syropu klonowego

1/2 szklanki słodkich jagód (według uznania mogą być też inne owoce)

 

Przygotowanie:

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki łącznie z gałką muszkatołową. Ubij dobrze jajka mikserem, dodaj do nich resztę mokrych składników i ponownie dokładnie zmiksuj. Dolej płynną masę do suchych składników, mieszając lekko, ale szybko. Dodaj jagody.

Nałóż łyżką ciasto na rozgrzaną i dobrze natłuszczoną patelnię lub formę do pieczenia. Smaż na średnim ogniu, aż wokół krawędzi ciastek zaczną pojawiać się bąbelki. Przewróć na drugą stronę i poczekaj, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

Uwagi:  W przepisie można wykorzystać jedno jajko, jednak ciastka są lżejsze i smaczniejsze z dwoma. Zaletą tego przepisu jest możliwość przygotowania ciasta bez mąki. Niektórzy reagują bardziej alergicznie na mąkę owsianą niż na mąkę pszenną, innym zaś ona odpowiada.

Używając różnych gatunków mąki, uzyskamy różne rezultaty. Dla osób typu wata najlepsza będzie rozgrzewająca mąka owsiana lub stabilizująca mąka razowa; osoby pitta odniosą korzyść z chłodzących właściwości mąki jęczmiennej lub pszennej. Jeśli podajesz potrawę osobom kapha, najlepsza będzie mieszanka mąki jęczmiennej (lekkiej) z rozgrzewającą mąką owsianą, z tym, że jęczmiennej powinno być zdecydowanie więcej.

Im mniej oleju użyjesz w czasie pieczenia, tym lepiej dla pitta i kapha. Do smażenia najlepsza jest patelnia teflonowa, gdyż dzięki niej możesz prawie w ogóle nie używać oleju.

 

 

Przeczytaj także:

Korzenne ciasteczka owsiane

Bananowe muffinki

Muffinki z płatków owsianych

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl