
Proponujemy przepis na energetyczną przekąskę na bazie płatków owsianych. Doskonale sprawdzi się w podróży lub jako drugie śniadanie do pracy. Smaczna z dodatkiem jogurtu, rodzynek lub mleka migdałowego.
czas przygotowania: 15 minut
+ wata, + pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 1,5 szklanki owsianej przekąski.
Składniki:
1 szklanka suchych płatków owsianych
1 łyżka oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka nasion słonecznika
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki curry
1/2 szklanki rodzynek
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne lub pippali (według uznania, bardzo dobry)
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w dużej patelni. Dodaj kurkumę, płatki i nasiona słonecznika. Podgrzewaj na małym ogniu przez 10–15 minut, mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
To bardzo osobliwa, ale pożywna i sucha przekąska. Możesz podawać ją ze świeżymi owocami lub z dodatkiem mleka migdałowego.
Smacznego!
Zobacz także:
Zboża w diecie wegetariańskiej
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.