
Polecamy pomidory nadziewane pysznym, wegańskim farszem. Imbir, kolendra, wiórki kokosowe, orzechy ziemne, kurkuma – to lekko orientalne danie, delikatnie pikantne, z nutą słodyczy. Smaczna, gęsta pasta w środku zapieczonych pomidorów – to znakomity pomysł na lekki, wiosenny obiad.
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-5 porcji potrawy.
Składniki:
9 niewielkich pomidorów
2,5 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
2 ząbki czosnku
1 garść świeżej natki kolendry
2 łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych
1/2 szklanki wody
1 szklanka prażonych i zmielonych orzechów ziemnych
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki sproszkowanej masali
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki surowego cukru trzcinowego lub innego cukru naturalnego
2 łyżki oleju krokoszowego
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1/2 łyżeczki nasion kminu
1 szczypta asafetydy
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Umyj pomidory. Natnij je od czubka na krzyż, uważając, aby nie rozciąć ich do końca. Imbir, czosnek, kolendrę i kokos miksuj z 1/2 szklanki wody do uzyskania płynnej konsystencji. Połącz zmiksowane przyprawy, orzechy, kurkumę, masalę, sól i cukier, tak by powstała gęsta pasta. Łatwiej jest zrobić to dłońmi.
Rozchyl nacięte pomidory i nafaszeruj je ręcznie pastą. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię do smażenia na głębokim tłuszczu, wlej olej, dodaj nasiona kminu, gorczycy i asafetydę. Mieszaj do chwili, gdy nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos.
Wyłóż pomidory na patelnię i delikatnie zamieszaj. Dodaj 2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i częściowo przykryj patelnię. Gotuj do miękkości przez około 10 minut.
Indyjskie mieszanki przypraw – rozmaite masale – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurweda dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.