Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • produkty naturalne
  • żywność ekologiczna
  • ajurweda Kraków
zdrowa dieta
Pomidory – dla zdrowia i urody

Czy wyobrażasz sobie pizzę lub spaghetti bez sosu pomidorowego? Dawniej pomidory zwano podejrzliwie "wilczymi brzoskwiniami"? Dziś nikt już nie zaprzecza, że pomidory są smacznym i zdrowym składnikiem wielu dań. A czego o pomidorach jeszcze nie wiesz?

Pomidory są lekkie i rozgrzewające. Osoby kapha mogą spożywać je w umiarkowanych ilościach. Pieczone pomidory lub pomidory podawane na gorąco (np. w zupie) mogą podrażniać doszę pitta. Dla osób wata najbardziej podrażniająca jest skórka, dlatego łatwiej im spożywać pomidory w postaci sosów, pasty czy soku.

Pomidory pochodzą z rejonu Andów w Ameryce Południowej, później uprawiane były w Meksyku. Do Europy dotarły w początkach XVI wieku. Ludność europejska była podejrzliwa wobec pomidorów, początkowo nazywano je lękliwie „jadalne wilcze brzoskwinie”.

W dzisiejszych czasach pomidory stały się bardzo popularnym składnikiem naszego menu. Uprawiane w przydomowych ogródkach goszczą często na naszych stołach jako składnik kanapek, sałatek czy zupy pomidorowej czy zupy jarzynowej. Dziś nie wyobrażamy sobie pizzy czy spaghetti bez sosu pomidorowego.

Pomidory są bogatym źródłem witamin A i C. Dobrze je przyprawiać takimi przyprawami jak kmin, kurkuma czy nasiona gorczycy.

Zupę pomidorową można podać niestandardowo – z dodatkiem świeżego imbiru i niesłodzonych wiórków kokosowych. Taka zupa świetnie komponuje się też ze świeżo posiekaną natką kolendry, nasionami kminu oraz czarnej gorczycy.

Pomidory są dobrym składnikiem czatnejów. Z dodatkiem kminu, asafetydy, kurkumy, szczyptą pieprzu kajeńskiego lub małej papryczki chili – mogą być intrygującym dodatkiem do wielu potraw.

Pomidory mają właściwości lecznicze i warto je stosować w przypadku niestrawności, wyczerpania, zmęczenia czy nadwagi.

Regularne spożywanie pomidorów pozytywnie wpływa na serce oraz zmniejsza ryzyko zawału. Pomidory obniżają też poziom cholesterolu. Zawarty w pomidorach likopen zmniejsza ryzyko raka prostaty oraz raka szyjki macicy.

Pomidory zawierają ogromną ilość potasu, a więc wskazane są dla osób wyczerpanych do wysiłku fizycznym. Dzięki dużej zawartości witaminy C poprawiają odporność. Dzięki zawartości błonnika regulują procesy trawienne.

Pomidory zawierają także witaminę A i E, które pozytywnie wpływają na wygląd naszej skóry i działają przeciwzmarszczkowo.

Pomidory nie są wskazane w przypadku nadkwasoty, artretyzmu, kamieni żółciowych i nerkowych. W przypadku nadwrażliwego żołądka lepiej unikać spożywania nasion surowych pomidorów.

Szklanka soku pomidorowego ze szczyptą kminu poprawia trawienie. Może być pomocna w przypadku ciężkostrawnej kolacji lub zawsze wtedy gdy zjemy za dużo lub zbyt tłusto.

W przypadku niestrawności poczujesz ulgę, gdy wypijesz 1 szklankę soku pomidorowego z dodatkiem 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, szczypty asafetydy i szczypty soli kamiennej.

Na wyczerpanie, po dużym wysiłku fizycznym wypij 1 szklankę soku pomidorowego z 2 łyżeczkami organicznego cukru. Jeśli dodasz do soku pomidorowego 2 szczypty gałki muszkatołowej – poprawisz jakość swojego snu.

Pomidory są znakomite dla osób otyłych i dla osób z nadwagą. Są niskokaloryczne i zawierają dużo wody. Aby zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej, osoby cierpiące na otyłość powinny wcześnie rano wypić 1 szklankę soku pomidorowego z 2 szczyptami zioła trikatu. Taka kuracja pozwoli zmniejszyć wagę.

Na suchy kaszel, duszności i ból w klatce piersiowej pij 1 szklankę soku pomidorowego z łyżeczką kurkumy, 2 łyżeczkami organicznego cukru i szczyptą mielonych goździków. Najlepiej pić tę miksturę na czczo.

Przyprawy do pomidorów – nasiona kminu, asafetyda, nasiona gorczycy, curry, kurkuma, sól czarna – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Królestwo warzyw

Leczo wegetariańskie

Cukinia w pomidorach 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl