Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • kuchnia wegańska
  • ajurweda przepisy
przepisy wegetariańskie
Leczo wegetariańskie

Polecamy znakomite leczo wegetariańskie – na pożywny obiad lub ciepłą kolację. Z dodatkiem mięty, pietruszki, oregano i kolendry nie tylko zaspokoi głód, ale też nasyci zmysły pysznym smakiem i pięknym aromatem.

 

Czas przygotowania: 30 minut

– wata, łagodnie + pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 6-8 porcji potrawy.

 

Składniki:

1 łyżeczka–2 łyżek stołowych oleju słonecznikowego (mniejsza ilość dla kapha, większa dla wata)

1 cebula średniej wielkości

1/2 łyżeczki nasion kminu

1 łyżeczka świeżych liści oregano (lub 1/2 łyżeczki suszonych)

1 gałązka świeżego cząbru (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

1 łyżka pietruszki

1 świeży liść mięty

4 pomidory (według uznania)

3 małe cukinie

1 mały bakłażan

1 średniej wielkości dynia

1 łyżka vegety lub 1 kostka bulionowa (według uznania)

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka zmielonej kolendry

Przygotowanie:

Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej olej w dużym garnku, dodaj cebulę, kmin, oregano, cząber i pietruszkę. Smaż na małym ogniu przez 2–3 minuty. Dodaj miętę i pomidory. Duś przez kolejne 2–3 minuty. Umyj i pokrój cukinię, bakłażan i dynię na plasterki o grubości 1 cm.

Wrzuć wszystko do garnka i duś na średnim ogniu przez 15 minut, aż zmięknie. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Podawaj gorące. Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl