Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • zdrowa dieta
  • dania bezglutenowe
  • przepisy wegetariańskie
Krem kalafiorowy z curry

Polecamy pyszną, delikatnie rozgrzewającą potrawę na bazie kalafiora i płatków owsianych. Gorczyca, goździki, imbir i kozieradka sprawiają, że danie jest delikatnie rozgrzewające. Z dodatkiem kminu, kurkumy i liści curry - to znakomita, pożywna i bardzo gęsta zupa. Spróbuj.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

1 szklanka kalafiora pokrojonego w kostkę

3 łyżki suchych płatków owsianych

1/4–1 szklanki posiekanej cebuli (do smaku, dla pitta mniejsza ilość)

3 szklanki wody

1/2 szklanki nasion kozieradki

1 łyżka ghee lub oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

2 goździki

1/2 łyżeczki nasion kminu

1/2 łyżeczki kurkumy

4–5 świeżych liści curry (jeśli możesz je dostać)

1/2 łyżeczki świeżego, startego korzenia imbiru

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka soku z limonki lub soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Do średniego garnka nalej wody, dodaj kalafior, płatki owsiane, cebulę i gotuj na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie (około 10 minut). Gdy warzywa się gotują, przygotuj wagar. Rozgrzej ghee lub olej na małej patelni, dodaj nasiona kozieradki, gorczycy, kminu i goździki. Kiedy nasiona gorczycy zaczną strzelać, wrzuć kurkumę i liście curry, smaż kolejne 30 sekund. Wrzuć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka i dodaj resztę składników. Dobrze wymieszaj.

Gotuj bez przykrycia przez 10–15 minut, czasem mieszając. Przystrój świeżymi, pokrojonymi liśćmi kolendry.

Uwagi: Potrawa korzystna dla doszy kapha, pitta-kapha, kapha-wata i ogólnie dla wszystkich rodzajów kapha.

 

Szukasz smacznych ziół i przypraw do potraw? Nie wiesz, czym udekorować swój posiłek? A może chcesz wypróbować smaczne dodatki? Sprawdź naszą ofertę na zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Zielony krem do pieczywa

Zupa z kukurydzy

Majonez wegański 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl