
Polecamy pyszną, delikatnie rozgrzewającą potrawę na bazie kalafiora i płatków owsianych. Gorczyca, goździki, imbir i kozieradka sprawiają, że danie jest delikatnie rozgrzewające. Z dodatkiem kminu, kurkumy i liści curry - to znakomita, pożywna i bardzo gęsta zupa. Spróbuj.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 szklanka kalafiora pokrojonego w kostkę
3 łyżki suchych płatków owsianych
1/4–1 szklanki posiekanej cebuli (do smaku, dla pitta mniejsza ilość)
3 szklanki wody
1/2 szklanki nasion kozieradki
1 łyżka ghee lub oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
2 goździki
1/2 łyżeczki nasion kminu
1/2 łyżeczki kurkumy
4–5 świeżych liści curry (jeśli możesz je dostać)
1/2 łyżeczki świeżego, startego korzenia imbiru
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka soku z limonki lub soku z cytryny
Przygotowanie:
Do średniego garnka nalej wody, dodaj kalafior, płatki owsiane, cebulę i gotuj na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie (około 10 minut). Gdy warzywa się gotują, przygotuj wagar. Rozgrzej ghee lub olej na małej patelni, dodaj nasiona kozieradki, gorczycy, kminu i goździki. Kiedy nasiona gorczycy zaczną strzelać, wrzuć kurkumę i liście curry, smaż kolejne 30 sekund. Wrzuć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka i dodaj resztę składników. Dobrze wymieszaj.
Gotuj bez przykrycia przez 10–15 minut, czasem mieszając. Przystrój świeżymi, pokrojonymi liśćmi kolendry.
Uwagi: Potrawa korzystna dla doszy kapha, pitta-kapha, kapha-wata i ogólnie dla wszystkich rodzajów kapha.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.