Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy kulinarne
  • dania wegańskie
  • zielony krem
kuchnia ajurwedyjska
Zielony krem do pieczywa

Polecamy przepis na lekki i aromatyczny krem do pieczywa lub tostów. Wspaniale smakuje na śniadanie ze świeżym koperkiem. Ten kremowy sos jest też dobrym dodatkiem do kaszy gryczanej lub do fasolki szparagowej.

Danie jest bogate w minerały i beta-karoten.

Czas przygotowania: 30 minut

 

− wata, – pitta, + kapha (z mąką razową i krowim mlekiem)

− 0 wata, – pitta, – kapha (z mąką jęczmienną i mlekiem sojowym lub kozim)

Składniki:

1 pęczek świeżej, pokrojonej zieleniny

2 łyżki ghee

1/4 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

1/2 małej, pokrojonej cebuli

1 szklanka świeżych grzybów pokrojonych w plasterki

2 łyżki mąki jęczmiennej lub razowej

2 szklanki mleka (sojowego, koziego lub krowiego)

1 łyżeczka soli morskiej

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Umyj dokładnie zieleninę i pokrój na dwuipółcentymetrowe kawałki. Ugotuj na parze (około 5–8 minut). W tym czasie przysmaż czarną gorczycę na ghee, poczekaj, aż zacznie strzelać. Dodaj pokrojoną cebulę i plasterki grzybów, całość smaż, aż cebula będzie słodka. Dodaj mąkę. Powoli dolewaj mleko (1 szklankę), mieszając, tak by powstał jednolity, kremowy sos.

Kiedy zielenina będzie gotowa, odcedź ją i włóż do miksera (bez wody). Dodaj do miksera ostatnią szklankę mleka i zmiksuj zieleninę na puree. Dodaj do sosu w garnku i gotuj na wolnym ogniu przez 1–2 minuty.

Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl