Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania wegetariańskie
  • przepisy bezglutenowe
  • zdrowa dieta
  • kuchnia ajurwedyjska
dania wegańskie
Zupa z kukurydzy

Polecamy pyszną, lekkostrawną zupę z kukurydzy. Z dodatkiem świeżego imbiru, natki kolendry, nasion kminu – to pomysł na wegetariańską i bezglutenową potrawę. Zupa z kukurydzy ma działanie równoważące, korzystnie wpływa na nastrój. Spróbuj. 

Zupa z kukurydzy, którą proponujemy, nadaje się na lekkie, rozgrzewające śniadanie. Ma działanie harmonizujące wszystkie trzy dosze, ale spożywana w dużych ilościach działa wysuszająco na doszę wata.

Jest to znakomite danie dla osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu lub cierpią na otyłość, jeśli ugotują je bez ghee.

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

 

Składniki:

5 kolb świeżej kukurydzy (opcjonalnie 4 szklanki ziaren kukurydzy)

5 szklanek wody

2,5 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany

1 czubata łyżka posiekanej natki kolendry

1/4 szklanki wody

2 łyżki ghee

1 łyżeczka nasion kminu

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

1 szczypta soli

 

Przygotowanie:

Umyj kolby kukurydzy i zetnij z nich ziarna, tak aby otrzymać 4 szklanki. Wsyp kukurydzę do blendera razem z dwiema szklankami wody i miksuj aż do otrzymania kremowej konsystencji. Wlej do miski i odstaw na bok.

Następnie włóż do blendera imbir, kolendrę i wlej 1/4 szklanki wody. Miksuj przez minutę, aż składniki staną się płynne.

Podgrzej garnek na zupę na średnim ogniu i dodaj ghee oraz nasiona kminu. Kiedy nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos, wlej zmiksowane przyprawy, kukurydzę i czarny pieprz. Dolej resztę wody i dokładnie wymieszaj.

Gotuj na małym ogniu do miękkości przez 15–20 minut, bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszaj. Tuż przed podaniem posól.

Przybierz natką kolendry i czarnym pieprzem.

 

Czarny pieprz, nasiona kminu oraz inne przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

 

Przeczytaj także:

Zupa cebulowa

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa warzywna po indyjsku

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl