
Polecamy pyszne, lekkie i aromatyczne gołąbki po ajurwedyjsku. Są wegańskie, bezglutenowe, z bogatym farszem warzywnym. Z dodatkiem słodkiej papryki, awokado, buraka, marchewki, orzechów makadamia i świeżego imbiru, z oryginalnym dressingiem – to świetny pomysł na wykwintny obiad.
Czas przygotowania: 35 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 6-8 porcji gołąbków.
Składniki:
2 słodkie ziemniaki pokrojone w długie, cienkie słupki
1 pęczek liści kapusty collard
1 czerwona słodka papryka pokrojona w długie, cienkie słupki
2 awokado pokrojone w długie, cienkie słupki
1 utarty burak
1 utarta marchew
1/2 szklanki posiekanych surowych orzechów makadamia lub orzeszków piniowych
1/2 szklanki kiełków słonecznika (opcjonalnie)
2,5 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego
4 drobno pokrojone ząbki czosnku
1 kawałek świeżego kłącza kurkumy o długości 2,5 cm, obrany i drobno pokrojony (opcjonalnie)
1/2 szklanki kremowego dressingu z ogórka i tahini
Przygotowanie:
Do średniego rondla wlej około 1/2 szklanki wody i zagotuj ją. Na rondlu umieść nakładkę do gotowania na parze i włóż do niej ziemniaki. Przykryj je i gotuj na parze przez 5 minut lub do miękkości. Przełóż je do miseczki lub na sitko. Odstaw na bok.
Odetnij z liści kapusty collard łodyżki, zaś liście przetnij ostrożnie na pół, tak by ich nie uszkodzić. Odstaw na bok.
Ponownie nałóż nakładkę do gotowania na parze na rondel i ułóż na niej liście kapusty collard. Gotuj je do chwili, gdy będą miękkie. Przełóż je do osobnej miski lub na sitko. Przygotuj pozostałe składniki i umieść w zasięgu ręki.
Połóż dwie połówki liści collard wzdłuż, jedną na drugiej. Na nich, na jednej trzeciej części liścia, ułóż po 1-2 słupków ziemniaków, papryki i awokado. Posyp po 1 łyżce buraków, marchwi, orzechów makadamia i opcjonalnie kiełków słonecznika. Dodaj po 1 łyżeczce imbiru, czosnku i opcjonalnie kurkumy. Polej 2 łyżkami kremowego dressingu zrobionego z ogórka i Tahiti.
Ostrożnie zakryj nadzienie końcówką liścia i ciasno zawiń w rulon. Połóż zawinięty gołąbek na talerzu. Zrób to samo z resztą liści i nadzienia.
Smacznego!
Rozmaite przyprawy, indyjskie masale do dań wegańskich znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.
Przeczytaj także:
Chrupiące kotleciki ziemniaczane
Makaron z aromatycznymi ziołami
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.