Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • przepisy bezglutenowe
  • gołąbki wegańskie
kuchnia ajurwedyjska
Gołąbki wegańskie

Polecamy pyszne, lekkie i aromatyczne gołąbki po ajurwedyjsku. Są wegańskie, bezglutenowe, z bogatym farszem warzywnym. Z dodatkiem słodkiej papryki, awokado, buraka, marchewki, orzechów makadamia i świeżego imbiru, z oryginalnym dressingiem – to świetny pomysł na wykwintny obiad.

 

Czas przygotowania: 35 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 6-8 porcji gołąbków.

 

Składniki:

2 słodkie ziemniaki pokrojone w długie, cienkie słupki

1 pęczek liści kapusty collard

1 czerwona słodka papryka pokrojona w długie, cienkie słupki

2 awokado pokrojone w długie, cienkie słupki

1 utarty burak

1 utarta marchew

1/2 szklanki posiekanych surowych orzechów makadamia lub orzeszków piniowych

1/2 szklanki kiełków słonecznika (opcjonalnie)

2,5 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego

4 drobno pokrojone ząbki czosnku

1 kawałek świeżego kłącza kurkumy o długości 2,5 cm, obrany i drobno pokrojony (opcjonalnie)

1/2 szklanki kremowego dressingu z ogórka i tahini

 

Przygotowanie:

Do średniego rondla wlej około 1/2 szklanki wody i zagotuj ją. Na rondlu umieść nakładkę do gotowania na parze i włóż do niej ziemniaki. Przykryj je i gotuj na parze przez 5 minut lub do miękkości. Przełóż je do miseczki lub na sitko. Odstaw na bok.

Odetnij z liści kapusty collard łodyżki, zaś liście przetnij ostrożnie na pół, tak by ich nie uszkodzić. Odstaw na bok.

Ponownie nałóż nakładkę do gotowania na parze na rondel i ułóż na niej liście kapusty collard. Gotuj je do chwili, gdy będą miękkie. Przełóż je do osobnej miski lub na sitko. Przygotuj pozostałe składniki i umieść w zasięgu ręki.

Połóż dwie połówki liści collard wzdłuż, jedną na drugiej. Na nich, na jednej trzeciej części liścia, ułóż po 1-2 słupków ziemniaków, papryki i awokado. Posyp po 1 łyżce buraków, marchwi, orzechów makadamia i opcjonalnie kiełków słonecznika. Dodaj po 1 łyżeczce imbiru, czosnku i opcjonalnie kurkumy. Polej 2 łyżkami kremowego dressingu zrobionego z ogórka i Tahiti.

Ostrożnie zakryj nadzienie końcówką liścia i ciasno zawiń w rulon. Połóż zawinięty gołąbek na talerzu. Zrób to samo z resztą liści i nadzienia.

Smacznego!

 

Rozmaite przyprawy, indyjskie masale do dań wegańskich znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Chrupiące kotleciki ziemniaczane

Rosół wegański

Makaron z aromatycznymi ziołami 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl