Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • przepisy bezglutenowe
  • potrawy wegetariańskie
kuchnia wegańska
Chrupiące kotleciki ziemniaczane

Polecamy przepis na pyszne, aromatyczne, pełne przypraw kotleciki ziemniaczane. Z dodatkiem kminu, kurkumy, gałki muszkatołowej, pieczone na oleju kokosowym – to znakomity pomysł na zdrowe, lekkie danie. Wegańskie i bezglutenowe – zaspokoją apetyt także tych, którzy dbają o linię.

Czas przygotowania: 40 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 12 placków ziemniaczanych.

 

Składniki:

6 obranych ziemniaków

1 duża, drobno pokrojona czerwona cebula

1 łyżeczka nasion kminu

1/2 łyżeczki sproszkowanego kminu lub kurkumy

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżka zamiennika jajek (w wersji nie-wegańskiej – możesz użyć jajka od kur z wolnego wybiegu)

4 łyżki wody

1/2 szklanki mąki z amarantusa

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2-3 łyżki oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

Utrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Opłucz je na sitku i odsącz. Zawiń w ściereczkę i odciśnij jak najwięcej soku. Przełóż ziemniaki do dużej miski. Dodaj cebulę, nasiona kminu, sproszkowany kmin i gałkę muszkatołową. Wymieszaj. Ubijaj zamiennik jajek z wodą w miseczce aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajka do ziemniaków wraz z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 stopni C. Przygotuj dużą blaszkę do pieczenia oraz talerz wyłożony ręcznikami papierowymi do odsączania kotletów po usmażeniu.

Na dużej patelni na silnym ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego. Aby zrobić jeden placek, nałóż na patelnię 3-4 łyżki ciasta. Smaż około 2 minut do chwili, gdy placek będzie chrupiący i zrumieniony. Przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty, żeby placek był przyrumieniony z obu stron i chrupiący. W razie potrzeby dolej na patelnię oleju kokosowego.

Odsącz placki na przygotowanym wcześniej talerzu i przełóż na blaszkę do pieczenia. Przed podaniem trzymaj je w piekarniku, aby były ciepłe.

Placuszki możesz podać z ulubioną sałatką lub niekonwencjonalnie – z sosem żurawinowym. Smacznego!

 

Olej kokosowy – znakomity do smażenia, pieczenia i gotowania - znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Placuszki ziemniaczane - bez glutenu

Potrawka ziemniaczana po indyjsku

Potrawka z kalafiora 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl