Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • przepisy bezglutenowe
  • przyprawy
kuchnia ajurwedyjska
Makaron z aromatycznymi ziołami

Polecamy przepis na pyszny makaron dla małych i dużych łasuchów. Wegański, ajurwedyjski, z dodatkiem przypraw i suszonych ziół – błyskawicznie poprawia humor w ponure i chłodne dni. Kurkuma, rozmaryn, bazylia, olej kokosowy – potrzeba tak niewiele, by go przyrządzić.

 

Czas przygotowania: 1 godzina

Z podanej ilości składników przygotujesz około 8-10 porcji potrawy

Składniki:

8 szklanek wody

4 szklanki makaronu typu kolanka, ryżowego, z komosy lub z pełnej pszenicy

5 łyżek oleju kokosowego

3 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego

2 łyżki grubo zmielonych nasion gorczycy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka sproszkowanej kolendry

1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

2 łyżeczki nasion kminu

1 łyżka suszonego rozmarynu

2 łyżeczki suszonej bazylii

1 szklanka wegańskiego sosu czosnkowego (opcjonalnie: utartego sera cheddar)

1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii lub pietruszki (do przybrania)

 

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w dużym, głębokim garnku. Wsyp makaron i dodaj 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Gotuj około 7 minut lub do chwili, gdy makaron stanie się al dente. Od czasu do czasu zamieszaj, aby nie przywarł do dna naczynia. Odcedź i przelej wodą. Wsyp makaron z powrotem do garnka.

Rozgrzej piekarnik do 90 stopni C. Nasmaruj 1 łyżeczką oleju kokosowego dużą blaszkę do pieczenia.

Przez 1 minutę podgrzewaj mleko migdałowe w średnim rondlu na średnim ogniu. Dodaj gorczycę, 3 łyżki oleju kokosowego, sól, kolendrę, kurkumę, kmin, rozmaryn i bazylię. Mieszaj do chwili, gdy olej kokosowy się rozpuści. Zestaw z ognia. Mieszając, dodaj sos czosnkowy (lub w wersji niewegańskiej – utarty ser cheddar). Polej makaron sosem. Starannie wymieszaj.

Wyłóż makaron na blaszkę. Piecz przez 35 minut. Zwiększ ogień do 220 stopni C i piecz przez kolejnych 10 minut lub do chwili, gdy makaron przyrumieni się z wierzchu.

Udekoruj danie świeżo posiekaną bazylią lub posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

 

 

Olej kokosowy oraz przyprawy (gorczycę, kolendrę, kmin) znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Makaron na słodko

Ciastka grysikowe

Tofu z pesto 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl