Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • przepisy wegańskie
  • dania bezglutenowe
kuchnia ajurwedyjska
Zupa pomidorowa po ajurwedyjsku

Polecamy przepis na smakowitą zupę pomidorową po ajurwedyjsku. Mnóstwo aromatycznych przypraw, świeże zioła, smak soczystych pomidorów i lekko orientalny smak Indii – zupa pomidorowa nie musi być nudna. Gęsta, pożywna i bardzo pyszna. Spróbuj!

 

Składniki:

3 duże pomidory

4 szklanki wody

1 łyżka niesłodzonych wiórków kokosowych

4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego

1 obrany i posiekany ząbek czosnku

1/2 posiekanej, małej, zielonej papryki chilli

1 mała garść posiekanej natki kolendry

1/2 szklanki wody

2 łyżki ghee

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka nasion kminu

4 liście curry świeże lub suszone

1/4 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki wody

1 łyżka cukru jaggary lub innej substancji słodzącej

 

Przygotowanie:

Umyj pomidory w całości i włóż do garnka wraz z 4 szklankami wody. Przykryj i gotuj aż pomidory będą miękkie, a skórka będzie odchodzić z łatwością. Wystudź pomidory i usuń z nich skórkę. Pomidory i wodę, w której się gotowały, wlej do blendera i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do innego naczynia.

Do blendera włóż kokos, imbir, czosnek, chilli i kolendrę oraz wlej 1/2 szklanki wody. Miksuj do uzyskania płynnej konsystencji.

Rozgrzej garnek na średnim ogniu, dodaj ghee, nasiona kminu, gorczycy i liście curry. Mieszaj, aż nasiona zaczną trzaskać, następnie wlej przyprawy. Gotuj przez chwilę, a następnie wlej zmiksowane pomidory, dodaj cynamon, sól, cukier i pozostałe 1/2 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj i wyłącz palnik.

 

Przyprawy: kolendra, kmin, curry, gorczyca oraz wysokiej jakości masło ghee – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Zupa cebulowa

Zupa z czerwonej soczewicy 

Zupa marchewkowa z imbirem

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl