
Polecamy przepis na smakowitą zupę pomidorową po ajurwedyjsku. Mnóstwo aromatycznych przypraw, świeże zioła, smak soczystych pomidorów i lekko orientalny smak Indii – zupa pomidorowa nie musi być nudna. Gęsta, pożywna i bardzo pyszna. Spróbuj!
Składniki:
3 duże pomidory
4 szklanki wody
1 łyżka niesłodzonych wiórków kokosowych
4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
1 obrany i posiekany ząbek czosnku
1/2 posiekanej, małej, zielonej papryki chilli
1 mała garść posiekanej natki kolendry
1/2 szklanki wody
2 łyżki ghee
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kminu
4 liście curry świeże lub suszone
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru jaggary lub innej substancji słodzącej
Przygotowanie:
Umyj pomidory w całości i włóż do garnka wraz z 4 szklankami wody. Przykryj i gotuj aż pomidory będą miękkie, a skórka będzie odchodzić z łatwością. Wystudź pomidory i usuń z nich skórkę. Pomidory i wodę, w której się gotowały, wlej do blendera i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do innego naczynia.
Do blendera włóż kokos, imbir, czosnek, chilli i kolendrę oraz wlej 1/2 szklanki wody. Miksuj do uzyskania płynnej konsystencji.
Rozgrzej garnek na średnim ogniu, dodaj ghee, nasiona kminu, gorczycy i liście curry. Mieszaj, aż nasiona zaczną trzaskać, następnie wlej przyprawy. Gotuj przez chwilę, a następnie wlej zmiksowane pomidory, dodaj cynamon, sól, cukier i pozostałe 1/2 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj i wyłącz palnik.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.