Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • zdrowa dieta
  • przepisy wegetariańskie
ajurweda przepisy kulinarne
Zupa z czerwonej soczewicy

Polecamy smakowitą, rozgrzewającą zupę z soczewicy, która doskonale nadaje się na pierwsze danie obiadowe lub na lekki lunch. Zupa jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, potasu oraz kwasu foliowego.

Czas przygotowania: w szybkowarze 30 minut

bez szybkowaru 2 godziny

0 wata, + pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 5-6 porcji zupy.

 

Składniki:

1 szklanka suchej, czerwonej soczewicy

6 szklanek wody

1 łyżka oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki nasion gorczycy

1/4 pokrojonej zielonej papryczki (według uznania, można pominąć)

1,5 łyżeczki soli morskiej

2 łyżeczki zmielonej kolendry

3 łyżki soku cytrynowego

2 łyżki słodu jęczmiennego

1 łyżka świeżego, pokrojonego korzenia imbiru

Przygotowanie:

Umyj soczewicę. Ugotuj ją w szybkowarze z 3 szklankami wody, aż zmięknie (około 10 minut). Jeśli nie masz szybkowaru, namocz soczewicę na godzinę, odlej wodę i gotuj w 4 szklankach wody przez około 30 minut.

W małym rondelku rozgrzej olej i nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dodaj kurkumę. Połącz przyprawy z ugotowaną soczewicą w szybkowarze lub dużym garnku. Dodaj 3 szklanki wody i pozostałe składniki. Gotuj przez kolejne 10 minut na średnim ogniu.

Osoby o doszy pitta mogą przystroić zupę posiekanymi liśćmi kolendry, by w pewnym stopniu złagodzić zaburzenia jelitowe.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl