Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania wegetariańskie
  • przepisy dla wegan
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zdrowa dieta
dania wegetariańskie
Kapuśniak wege po indyjsku

Polecamy smakowite wegetariańskie danie na bazie kapusty z dodatkiem aromatycznych przypraw i świeżej kolendry. Potrawa znakomicie smakuje, kiedy podamy ją z kaszą lub żytnim chlebem. Przygotujesz ją w 15 minut.

Czas przygotowania: 15 minut

umiarkowanie + wata, – pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-5 porcji potrawy.

 

Składniki:

1 średniej wielkości główka kapusty

1–2 łyżki oleju słonecznikowego (mniej dla kapha)

1/2 łyżeczki nasion gorczycy

1/2 łyżeczki nasion kminu

1/8 łyżeczki asafetydy

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka soli morskiej

1,5 łyżeczki zmielonej kolendry (przeczytaj też: Właściwości kolendry)

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

1/4 pokrojonej zielonej papryczki (według uznania)

Przygotowanie:

Umyj i poszatkuj kapustę na małe, centymetrowe kawałki. Rozgrzej olej na dużej, ciężkiej patelni, dodaj nasiona gorczycy, kminu i asafetydę. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, wrzuć kurkumę, kapustę i pozostałe składniki oprócz miodu (jeśli zamierzasz go użyć). Warto wiedzieć, że nasiona gorczycy i kminu pomagają w trawieniu. (zob. także: Przyprawy w pigułce)

Duś przez około 5–10 minut. Po zdjęciu kapusty z palnika dodaj miodu i zamieszaj. Przystrój potrawę pokrojonymi, świeżymi liśćmi kolendry (według uznania). Danie możesz posypać też pestkami dyni.

Podawaj z dodatkiem pysznego, świeżego chleba (najlepiej upieczonego samodzielnie). Smacznego!

Przeczytaj także: 

Potrawka ziemniaczana po indyjsku

Potrawka z kalafiora

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl