
Polecamy smakowite wegetariańskie danie na bazie kapusty z dodatkiem aromatycznych przypraw i świeżej kolendry. Potrawa znakomicie smakuje, kiedy podamy ją z kaszą lub żytnim chlebem. Przygotujesz ją w 15 minut.
Czas przygotowania: 15 minut
umiarkowanie + wata, – pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-5 porcji potrawy.
Składniki:
1 średniej wielkości główka kapusty
1–2 łyżki oleju słonecznikowego (mniej dla kapha)
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/2 łyżeczki nasion kminu
1/8 łyżeczki asafetydy
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli morskiej
1,5 łyżeczki zmielonej kolendry (przeczytaj też: Właściwości kolendry)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
1/4 pokrojonej zielonej papryczki (według uznania)
Przygotowanie:
Umyj i poszatkuj kapustę na małe, centymetrowe kawałki. Rozgrzej olej na dużej, ciężkiej patelni, dodaj nasiona gorczycy, kminu i asafetydę. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, wrzuć kurkumę, kapustę i pozostałe składniki oprócz miodu (jeśli zamierzasz go użyć). Warto wiedzieć, że nasiona gorczycy i kminu pomagają w trawieniu. (zob. także: Przyprawy w pigułce)
Duś przez około 5–10 minut. Po zdjęciu kapusty z palnika dodaj miodu i zamieszaj. Przystrój potrawę pokrojonymi, świeżymi liśćmi kolendry (według uznania). Danie możesz posypać też pestkami dyni.
Podawaj z dodatkiem pysznego, świeżego chleba (najlepiej upieczonego samodzielnie). Smacznego!
Przeczytaj także:
Potrawka ziemniaczana po indyjsku
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.