Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia indyjska
  • dania wegetariańskie
  • zdrowe odżywianie
  • ziemniaczana masala
kuchnia indyjska
Potrawka ziemniaczana po indyjsku

Polecamy wyśmienite, pożywne, a jednocześnie lekkie danie na bazie ziemniaków – aromatyczne, z dodatkiem ziół: gorczycy, kurkumy, kolendry oraz imbiru. Tę potrawę w indyjskim stylu możesz podać na lunch lub kolację.

Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu!

Czas przygotowania: 30–40 minut

0 wata, 0 pitta, 0 kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcję potrawy.

Składniki:

2 duże ziemniaki

1 korzeń pasternaku średniej wielkości

1/2 pęczka zieleniny

1/4 drobno pokrojonej cebuli

2 łyżki oleju słonecznikowego lub masła ghee

1/4 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

1/8 łyżeczki asafetydy

1/2 łyżeczki kurkumy

2,5 cm obranego i posiekanego, świeżego korzenia imbiru

1/2–2/3 szklanki wody

1/2 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej

1/2 łyżeczki zmielonej kolendry

 

Przygotowanie:

Umyj warzywa, ziemniaki i pasternak i pokrój w centymetrową kostkę. Posiekaj drobno zieleninę i cebulę. Obierz i pokrój imbir na małe kawałki.

Na małym ogniu rozgrzej masło ghee lub olej na dużej patelni. Dodaj gorczycę i asafetydę, smaż, aż gorczyca zacznie strzelać. Wrzuć kurkumę i świeżo pokrojony korzeń imbiru, potem warzywa. Dolej wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki i pasternak będą miękkie (około 15 minut). Dodaj sól i kolendrę, zamieszaj i podaj.

Danie jest wyśmienite z dodatkiem prostego placka zrobionego z mąki ryżowej. To naprawdę dobra potrawa, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjne, smażone placki ziemniaczane.

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl