- Kategorie:
- obiady

To propozycja na szybkie i łatwe danie, które możesz przygotować zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na zapach orientu. Curry w proszku jest dostępne w wielu sklepach – jego użycie umożliwia uzyskanie smaku oryginalnych indyjskich potraw.
Curry działa tonizująco na ciało i pomaga w trawieniu.
Czas przygotowania: 15 minut
− wata, – pitta, 0 kapha
Składniki:
1 szklanka surowych marchewek (2 marchewki średniej wielkości)
1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku (około 500 g)
2 łyżki oleju słonecznikowego
1/8 łyżeczki asafetydy
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kminu w całości
1/2 łyżeczki soli
250-500 g tofu (według uznania)
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki syropu z brązowego ryżu (dla kapha 1/2 łyżeczki)
1/4 posiekanej pikantnej zielonej papryczki (według uznania, pomiń dla pitta)
1/4 - 1 szklanki jogurtu naturalnego (dla pitta i kapha mniejsze ilości)
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj gorczycę i nasiona kminu. Kiedy nasiona gorczycy zaczną strzelać, dodaj curry, sól, tofu i warzywa. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut na średnim ogniu, stale mieszając. Dolej wodę i przykryj. Gotuj na małym ogniu kolejne 5 minut (lub do chwili, gdy warzywa zmiękną). Potrząśnij patelnią, by nic się nie przyklejało do dna. Dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj. Gotowe!
Danie możesz przystroić pikantną zieloną papryczką i suszonym imbirem. Podawaj z ryżem lub z chlebem.
Przepis pochodzi z książki:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.