
Polecamy rozgrzewającą potrawę - gęstą i pożywną - z dodatkiem płatków owsianych i przypraw: gorczycy, goździków, imbiru i kozieradki. Ajurwedyjska zupa zrobiona na bazie kalafiora to danie, które rozgrzeje każdego łasucha. Przystrój świeżymi liśćmi kolendry. Smacznego!
Czas przygotowania: 30 minut
umiarkowanie + wata, 0 pitta, – – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 3 porcje potrawy.
Składniki:
1 szklanka kalafiora pokrojonego w kostkę
3 łyżki suchych płatków owsianych
1/4–1 szklanki posiekanej cebuli (do smaku, dla pitta zmniejsz ilość)
3 szklanki wody
1/2 szklanki nasion kozieradki
1 łyżka ghee lub oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
2 goździki
1/2 łyżeczki nasion kminu
4-5 łyżeczki kurkumy
4–5 świeżych liści curry (jeśli możesz je dostać)
1/2 łyżeczki świeżego, startego korzenia imbiru
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka soku z limonki lub soku z cytryny
Przygotowanie:
Do średniego garnka nalej wody, dodaj kalafiora, płatki owsiane, cebulę i gotuj na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie (około 10 minut).
Rozgrzej ghee lub olej na małej patelni, dodaj nasiona kozieradki, gorczycy, kminu i goździki. Kiedy nasiona gorczycy zaczną strzelać, wrzuć kurkumę i liście curry, smaż kolejne 30 sekund. Wrzuć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka i dodaj resztę składników. Dobrze wymieszaj.
Gotuj bez przykrycia przez 10–15 minut, czasem mieszając. Przystrój świeżymi, pokrojonymi liśćmi kolendry. Znakomicie rozgrzewające danie, które sprawdzi się jako gorąca kolacja.
Zobacz kurkuma w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz curry w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu