
Polecamy przepis na pyszną zupę cebulową. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda posypana świeżą natką pietruszki. Cebula pomaga w przypadku przeziębień, zawiera duże ilości potasu, magnezu, żelaza, wapnia, a także witamin A, B, C i E.
Cebula działa antybakteryjnie, zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych oraz jest naturalnym antybiotykiem. Jest też znakomitym środkiem przeciwkaszlowym i pozytywnie wpływa na skórę.
Bulion z cebuli jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków. Już w dawnych czasach na dolegliwości dróg oddechowych stosowano syrop z cebuli z dodatkiem miodu lub cytryny.
Czas przygotowania:
– wata, łagodnie + pitta, – kapha
Składniki:
2 łyżki ghee
3 duże cebule pokrojone w plastry
2 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżka mąki jęczmiennej
7 szklanek wody
1/2 pęczka świeżej, posiekanej pietruszki
3 łyżki jęczmiennego miso
plasterki cytryny do przystrojenia
Przygotowanie:
Do dużego garnka włóż ghee, dodaj cebulę i czosnek. Wolno smaż cebulę na małym ogniu, aż zmięknie i będzie słodka (około 45 minut). Mieszaj od czasu do czasu, aby cebula nie przywarła do garnka. Dodaj mąkę i dalej podsmażaj (aby nie mieszać mąki z cebulą, wsyp mąkę na środek garnka, odgarniając cebulę). Stopniowo dolewaj wodę, ciągle mieszając, na małym ogniu. Zwiększ ogień, doprowadź zupę do wrzenia.
Do miksera włóż miso i wlej 3 szklanki zupy. Dodaj pół pęczka posiekanej pietruszki i zmiksuj wszystko na jednolitą masę (puree). Połącz zupę z puree i posyp pozostałą pietruszką. Podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty.
Przystrój plasterkami cytryny. Podaj z tartym parmezanem, jeśli chcesz, by zupa była bardziej gęsta i pikantna.
Smacznego!
Zobacz także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.