Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • ajurweda przepisy
  • dania wegetariańskie
  • dania wegańskie
ajurweda przepisy kulinarne
Zupa cebulowa

Polecamy przepis na pyszną zupę cebulową. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda posypana świeżą natką pietruszki. Cebula pomaga w przypadku przeziębień, zawiera duże ilości potasu, magnezu, żelaza, wapnia, a także witamin A, B, C i E.

Cebula działa antybakteryjnie, zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych oraz jest naturalnym antybiotykiem. Jest też znakomitym środkiem przeciwkaszlowym i pozytywnie wpływa na skórę. 

Bulion z cebuli jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków. Już w dawnych czasach na dolegliwości dróg oddechowych stosowano syrop z cebuli z dodatkiem miodu lub cytryny.

 

Czas przygotowania:

– wata, łagodnie + pitta, – kapha

Składniki:

2 łyżki ghee

3 duże cebule pokrojone w plastry

2 ząbki posiekanego czosnku

1 łyżka mąki jęczmiennej

7 szklanek wody

1/2 pęczka świeżej, posiekanej pietruszki

3 łyżki jęczmiennego miso

plasterki cytryny do przystrojenia

 

Przygotowanie:

Do dużego garnka włóż ghee, dodaj cebulę i czosnek. Wolno smaż cebulę na małym ogniu, aż zmięknie i będzie słodka (około 45 minut). Mieszaj od czasu do czasu, aby cebula nie przywarła do garnka. Dodaj mąkę i dalej podsmażaj (aby nie mieszać mąki z cebulą, wsyp mąkę na środek garnka, odgarniając cebulę). Stopniowo dolewaj wodę, ciągle mieszając, na małym ogniu. Zwiększ ogień, doprowadź zupę do wrzenia.

Do miksera włóż miso i wlej 3 szklanki zupy. Dodaj pół pęczka posiekanej pietruszki i zmiksuj wszystko na jednolitą masę (puree). Połącz zupę z puree i posyp pozostałą pietruszką. Podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty.

Przystrój plasterkami cytryny. Podaj z tartym parmezanem, jeśli chcesz, by zupa była bardziej gęsta i pikantna.

Smacznego!

 

 

Zobacz także:

Zupa z czerwonej soczewicy

Krupnik warzywny

Zupa brokułowa

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl