Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dosza pitta
  • produkty naturalne
dieta wegańska
Wiosenna dieta dla doszy pitta

Wiosna zagościła na dobre. Dosza pitta - ognista i pełna wigoru. Co dosza pitta powinna wprowadzić do swojego jadłospisu, a czego powinna unikać? Jak dieta wpływa na nastrój? Czy właściwe skomponowane wiosennego menu sprawi, że odzyskamy pozytywną energię? Sprawdź.

Dla doszy pitta najlepsza jest dieta z dużą ilością produktów wychładzających, nawilżających, z dużą ilością świeżych owoców, soków warzywnych oraz wychładzających zbóż: ryż basmati czy owies.

Wychładzające zioła, na przykład mięta, koper włoski, koperek, pietruszka, nasiona kolendry i kurkuma, łagodzą oraz neutralizują kwasowy charakter doszy pitta.

Dla doszy pitta doskonale nadaje się olej kokosowy oraz surowe, bogate w białko nasiona, takie jak: nasiona konopi, nasiona chia i nasiona słonecznika.

Osoby pitta powinny zawsze mieć w domu zapas zielonej herbaty, syropu klonowego, syropu z brązowego ryżu oraz mleka ryżowego.

Dla pitta surowa czekolada jest o wiele lepsza niż jakikolwiek inny przetworzony batonik. Surowe, nieprzetworzone desery to dla pitta najlepszy wybór.

- często spożywaj niewielkie posiłki. Miej pod ręką przekąski.

- pij słodkie soki owocowe. Unikaj kwaśnych owoców z wyjątkiem limonki, która działa wychładzająco.

- w ciągu dnia popijaj chłodną wodę.

- do potraw dodawaj niewielkie ilości oleju tłoczonego na zimno, a tłuszcze łącz z produktami o wysokiej zawartości błonnika, takimi jak warzywa, zboża i nasiona.

- wzbogacaj posiłki kiełkami i produktami o wyjątkowo wysokiej zawartości składników odżywczych, takimi jak: wodorosty, spirulina, trawa pszeniczna, zielononiebieskie algi. Pokarmy te dodadzą ci energii, a ponadto wzbogacą dietę w białko.

- staraj się unikać następujących produktów: surowy czosnek, grejpfrut, chrzan, kasza jaglana, cebula, papaja, nasiona maku, rzodkiew, kwaśne owoce, pikantne potrawy, rzepa, potrawy smażone. Staraj się też unikać: nadmiaru chilli, papryki, orzechów ziemnych i masła orzechowego.

 

W wiosennym menu doszy pitta powinny znaleźć się następujące produkty: szparagi, buraki czerwone, karczochy, brukselka, kalafior, seler, kapusta warzywna, zielona fasolka, jarmuż, sałata, ziemniaki, cukinia.

Jeśli szukasz zdrowych przekąsek, możesz sięgnąć po: słodkie jagody acai, awokado, borówki, słodkie czereśnie, kokos, daktyle, figi, słodkie winogrona, mango, melony, pomarańcze, słodkie brzoskwinie, gruszki, słodki ananas, śliwki, granaty, mandarynki.

Na danie główne zjedz posiłek na bazie: ryżu basmati, kaszy gryczanej, kaszy owsianej, płatki owsiane. Dobrze nadadzą się: fasola adzuki, fasola mungo, czarna soczewica, ciecierzyca, świeży bób, fasola pinto, groszek łuskany, tofu.

Aby wzbogacić swój posiłek, dodaj do niego: namoczone migdały, nasiona chia, siemię lniane, nasiona konopi, nasiona słonecznika.

Pamiętaj, aby do każdej potrawy dodawać przyprawy i zioła: bazylia, świeże nasiona kminku, kardamon, świeża kolendra, cynamon, nasiona kolendry, kmin mielony, nasiona kminu, koperek świeży i suszony, nasiona kopru, sproszkowany imbir, kwiat lawendy, trawa cytrynowa, mięta świeża i suszona, pietruszka świeża, szafran, tulsi, kurkuma, laska wanilii.

Pamiętaj, aby do każdej potrawy dodać nawilżające oleje (wystarczy 1 łyżeczka), przykładowo: olej z awokado, olej kokosowy, olej lniany, olej konopny.

Prawdziwą bombą składników odżywczych są tak zwane superpokarmy: spirulina, wodorosty, korzeń maca, trawa pszeniczna. Możesz dodawać je do deserów, jogurtu, owsianki.

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, przyrządź słodki deser z dodatkiem następujących substancji słodzących: cukier kokosowy, daktyle, cukier daktylowy, syrop klonowy, syrop jęczmienny, syrop z brązowego ryżu.

 

Mąki bezglutenowe, przyprawy, ryże, kasze, soczewice, fasole, a także zioła, przyprawy i substancje słodzące znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Joga dla doszy pitta

Sport i aktywność fizyczna - dosza pitta 

Pełna pasji dosza pitta

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl