
Wiosna zagościła na dobre. Dosza pitta - ognista i pełna wigoru. Co dosza pitta powinna wprowadzić do swojego jadłospisu, a czego powinna unikać? Jak dieta wpływa na nastrój? Czy właściwe skomponowane wiosennego menu sprawi, że odzyskamy pozytywną energię? Sprawdź.
Dla doszy pitta najlepsza jest dieta z dużą ilością produktów wychładzających, nawilżających, z dużą ilością świeżych owoców, soków warzywnych oraz wychładzających zbóż: ryż basmati czy owies.
Wychładzające zioła, na przykład mięta, koper włoski, koperek, pietruszka, nasiona kolendry i kurkuma, łagodzą oraz neutralizują kwasowy charakter doszy pitta.
Dla doszy pitta doskonale nadaje się olej kokosowy oraz surowe, bogate w białko nasiona, takie jak: nasiona konopi, nasiona chia i nasiona słonecznika.
Osoby pitta powinny zawsze mieć w domu zapas zielonej herbaty, syropu klonowego, syropu z brązowego ryżu oraz mleka ryżowego.
Dla pitta surowa czekolada jest o wiele lepsza niż jakikolwiek inny przetworzony batonik. Surowe, nieprzetworzone desery to dla pitta najlepszy wybór.
- często spożywaj niewielkie posiłki. Miej pod ręką przekąski.
- pij słodkie soki owocowe. Unikaj kwaśnych owoców z wyjątkiem limonki, która działa wychładzająco.
- w ciągu dnia popijaj chłodną wodę.
- do potraw dodawaj niewielkie ilości oleju tłoczonego na zimno, a tłuszcze łącz z produktami o wysokiej zawartości błonnika, takimi jak warzywa, zboża i nasiona.
- wzbogacaj posiłki kiełkami i produktami o wyjątkowo wysokiej zawartości składników odżywczych, takimi jak: wodorosty, spirulina, trawa pszeniczna, zielononiebieskie algi. Pokarmy te dodadzą ci energii, a ponadto wzbogacą dietę w białko.
- staraj się unikać następujących produktów: surowy czosnek, grejpfrut, chrzan, kasza jaglana, cebula, papaja, nasiona maku, rzodkiew, kwaśne owoce, pikantne potrawy, rzepa, potrawy smażone. Staraj się też unikać: nadmiaru chilli, papryki, orzechów ziemnych i masła orzechowego.
W wiosennym menu doszy pitta powinny znaleźć się następujące produkty: szparagi, buraki czerwone, karczochy, brukselka, kalafior, seler, kapusta warzywna, zielona fasolka, jarmuż, sałata, ziemniaki, cukinia.
Jeśli szukasz zdrowych przekąsek, możesz sięgnąć po: słodkie jagody acai, awokado, borówki, słodkie czereśnie, kokos, daktyle, figi, słodkie winogrona, mango, melony, pomarańcze, słodkie brzoskwinie, gruszki, słodki ananas, śliwki, granaty, mandarynki.
Na danie główne zjedz posiłek na bazie: ryżu basmati, kaszy gryczanej, kaszy owsianej, płatki owsiane. Dobrze nadadzą się: fasola adzuki, fasola mungo, czarna soczewica, ciecierzyca, świeży bób, fasola pinto, groszek łuskany, tofu.
Aby wzbogacić swój posiłek, dodaj do niego: namoczone migdały, nasiona chia, siemię lniane, nasiona konopi, nasiona słonecznika.
Pamiętaj, aby do każdej potrawy dodawać przyprawy i zioła: bazylia, świeże nasiona kminku, kardamon, świeża kolendra, cynamon, nasiona kolendry, kmin mielony, nasiona kminu, koperek świeży i suszony, nasiona kopru, sproszkowany imbir, kwiat lawendy, trawa cytrynowa, mięta świeża i suszona, pietruszka świeża, szafran, tulsi, kurkuma, laska wanilii.
Pamiętaj, aby do każdej potrawy dodać nawilżające oleje (wystarczy 1 łyżeczka), przykładowo: olej z awokado, olej kokosowy, olej lniany, olej konopny.
Prawdziwą bombą składników odżywczych są tak zwane superpokarmy: spirulina, wodorosty, korzeń maca, trawa pszeniczna. Możesz dodawać je do deserów, jogurtu, owsianki.
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, przyrządź słodki deser z dodatkiem następujących substancji słodzących: cukier kokosowy, daktyle, cukier daktylowy, syrop klonowy, syrop jęczmienny, syrop z brązowego ryżu.
Przeczytaj także:
Sport i aktywność fizyczna - dosza pitta
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.