
Przeróżne warzywa, ciekawe dodatki, zdrowe oleje, smaczne zboża i bogate w białko warzywa strączkowe. Do tego owocowe dodatki, lekkie przekąski i ogromna ilość rozmaitych przypraw i ziół. Zupy, herbaty i superpokarmy. Sprawdź wegańskie produkty polecane dla doszy kapha.
Dla doszy kapha ajurweda poleca następujące produkty wegańskie:
Polecane warzywa: karczochy, rukola, szparagi, papryka słodka, brokuły, brukselka, kapusta, marchew, kalafior, świeża kukurydza, liście mleczu, czosnek, zielona fasolka, chrzan, jarmuż, kalarepa, sałata, surowe pory, natka gorczycy, surowa cebula, groszek zielony, rzodkiew, szpinak, dynia, rzepa.
Polecane owoce: jagody acai, morele, jagody, czereśnie, kokos suszony, żurawina, suszone owoce w niewielkiej ilości, winogrona, cytryny, mango, gruszki, granaty, mandarynki.
Polecane zboża: brązowy ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza kukurydziana, kukurydza, proso, gryka, komosa, żyto, grzanki z chleba ze skiełkowanych ziaren.
Polecane warzywa strączkowe: fasola adzuki, fasola mungo, ciecierzyca, fasola mung cała lub łuskana, fasola pinto, czerwona soczewica, łuskana soczewica zielona lub żółta, pikantne tofu, tempeh w umiarkowanych ilościach.
Polecane orzechy i nasiona: migdały (namoczone), nasiona chia w niewielkiej ilości, siemię lniane, nasiona konopi w niewielkiej ilości, nasiona maku, nasiona babki płesznik, nasiona dyni, nasiona słonecznika.
Polecane przyprawy i zioła: ziele angielskie, anyż, asafetyda, bazylia, liście laurowe, czarny pieprz, kminek, kardamon, pieprz kajeński, cynamon, goździki, sproszkowane nasiona kolendry, kmin mielony, nasiona kminu, nasiona kopru w umiarkowanych ilościach, surowy czosnek, świeży i suszony imbir, hibiskus, kwiat lawendy, majeranek, świeża i suszona mięta, gałka muszkatołowa, skórka pomarańczy, liście malin, świeży rozmaryn, szafran, szałwia, estragon, tymianek, kurkuma, laska wanilii.
Polecane oleje i dodatki: kiełki chia, ocet jabłkowy, olej kokosowy, olej lniany, olej z nasion winogron, olej z konopi, olej słonecznikowy, siemię lniane całe i mielone, wodorosty, pikantne kiełki.
Polecane substancje słodzące: nektar kokosowy w umiarkowanych ilościach, nektar z agawy, suszone owoce, świeże owoce, koncentrat soków owocowych (np. jabłkowego lub winogronowego), syrop z karczocha jerozolimskiego, stewia.
Polecane soki i herbaty: z aloesu, z rumianku, z żurawiny, z imbiru, z hibiskusa, z lawendy, z cytryny, z pokrzywy, z mięty, z gruszek, z granatów, z liści malin.
Superpokarmy, które równoważą doszę kapha: niebiesko-zielone algi, surowe ziarna kakaowca, mielone siemię lniane, świeży imbir, spirulina.
Przeczytaj także:
Dieta wegetariańska dla doszy kapha
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.