Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta ajurwedyjska
  • wegetarianizm
  • dosza kapha
  • kuchnia wegańska
dieta ajurwedyjska
Dieta wegetariańska dla doszy kapha

Dla doszy kapha wskazana jest dieta lekka, niskotłuszczowa, bogata w błonnik. Gorące, a jednocześnie lekkie i pikantne potrawy, rozgrzewające zboża, duża ilość przypraw i ziół, świeże soki warzywne, ostre i pikantne dodatki. Jak ułożyć pyszne wegetariańskie menu dla osób kapha?

Dla doszy kapha zalecane są potrawy z dużą ilością smaku ostrego, gorzkiego i cierpkiego w potrawach gorących, lekkich i pikantnych. Odpowiednie dla osób o tej konstytucji produkty to lekkie warzywa, takie jak kapusta, szparagi i karczochy, oraz rozgrzewające pełne zboża, na przykład komosa, proso, amarantu, otręby owsiane, jęczmień i żyto.

Osoby kapha mogą stosować większość rozgrzewających i ostrych ziół oraz przypraw, zwłaszcza takich jak świeża bazylia, pietruszka, natka kolendry, rukola oraz imbir.

Fasolę należy namoczyć przed ugotowaniem, aby była lżej strawna, i gotować ją z dodatkiem kminu, imbiru, przypraw i wodorostów, dzięki czemu będzie mniej wzdymająca.

Dieta dla osób  kapha powinna składać się w około 40 procentach z produktów surowych, a w 60 procentach z gotowanych, choć w lecie można jeść więcej dań surowych, zimą zaś – więcej gotowanych.

Sałatki, kiełki, ciepłe herbaty ziołowe, tortille z kiełków kukurydzy, chleby bez mąki, surowe nasiona, świeże soki warzywne, fasola, olej słonecznikowy i olej lniany przyczyniają się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi i utrzymania stałego poziomu energii.

Posiłki dla kapha można wzbogacić takimi dodatkami jak mielone siemię lniane, imbir, cebula i pikantne kiełki w ilości jednej lub dwóch łyżek. Można nimi posypywać kasze, warzywa gotowane na parze, zupy i surówki.

Doszę kapha zaostrza słodki smak, a zatem należy unikać większości substancji słodzących.

Ponieważ osoby o konstytucji kapha mają skłonności do tycia, należy unikać zbyt obfitych posiłków. Posiłki warto popijać gorącą herbatką imbirową. Zalecane jest spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości błonnika, regulujących poziom cukru we krwi, takie jak mielone siemię lniane, pełne zboża, soczewica.

W wegetariańskim menu dla doszy kapha nie powinno zabraknąć takich owoców, jak winogrona, jagody czy owoce granatu.

Osoby kapha powinny unikać następujących produktów: awokado, banany, syrop z brązowego ryżu, przetworzone pokarmy zawierające węglowodany, w tym lepkie i słodkie desery, figi, bardzo słodkie i bardzo kwaśne owoce, mrożone napoje, płatki owsiane, oliwki, pomidory, pszenica, biały cukier, drożdże. Unikaj słodko-kwaśnych zup i wszystkich smażonych, ciężkich potraw.

Warto wprowadzić do swojej diety nasiona chia, mielone siemię lniane, nasiona konopi, nasiona dyni, nasiona słonecznika. Dobrym pomysłem na deser będzie kawałek ciemnej czekolady.

 

 

Przeczytaj także:

Warzywa w diecie osób kapha

Dieta ajurwedyjska dla doszy kapha

Piękne ciało z dietą ajurwedyjską 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl