
Polecamy przepis na wyjątkowe burgery wegańskie - aromatyczne, pieczone w piekarniku, z dużą ilością przypraw o lekko orientalnym smaku. Tempeh idealnie nadaje się do burgerów. Można podawać z sałatką albo z ajurwedyjskimi frytkami z selera. Danie ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Czas przygotowania: 40 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 2 porcje potrawy.
Składniki:
1 duża pieczarka pokrojona na długie, cienkie plasterki
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu tamari
4 kromki chleba z kiełkami żyta lub surowymi nasionami słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki nasion gorczycy grubo mielonych
1/4 szklanki kapusty kiszonej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 szklanki kiełków słonecznika
4 plastry pieczonego tempeh
1 pomidor pokrojony na cienkie plastry (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Do szerokiej, płaskiej miski włóż pieczarkę, wlej olej sezamowy i tamari. Potrząśnij kilka razy, aby składniki się wymieszały. Odstaw na bok.
Zrób tosty z chleba w tosterze. Połóż 2 tosty na talerzu. Spryskaj każdy 1 łyżeczką oliwy z oliwek, posyp 1 łyżeczką gorczycy i na każdy nałóż 2 łyżki surowej kapusty kiszonej. Posyp pieprzem i kolendrą. Na wierzch każdej grzanki nałóż 1/4 szklanki kiełków.
Połóż po 2 plastry pieczonego tempeh na każdą kromkę chleba, a na wierzch nałóż marynowane grzyby. Obok ułóż plastry pomidora.
Uwagi: zamiast chleba z nasionami i kiełkami użyj chleba żytniego. Dodaj 2 cienkie plasterki czerwonej cebuli, 2 listki sałaty rzymskiej oraz 2 łyżeczki świeżo robionego keczupu z mango.
Wysokiej jakości przyprawy, mieszanki przypraw masala - znajdziesz w zielonysklep.com.
Przeczytaj także:
Placuszki z cebuli po indyjsku
Pieczony tempeh - źródło białka
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.