Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta wegańska
  • przepisy bezglutenowe
  • kuchnia ajurwedyjska
  • burgery tempeh
burgery wegańskie
Wegańskie burgery z tempeh

Polecamy przepis na wyjątkowe burgery wegańskie - aromatyczne, pieczone w piekarniku, z dużą ilością przypraw o lekko orientalnym smaku. Tempeh idealnie nadaje się do burgerów. Można podawać z sałatką albo z ajurwedyjskimi frytkami z selera. Danie ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 2 porcje potrawy.

Składniki:

1 duża pieczarka pokrojona na długie, cienkie plasterki

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki sosu tamari

4 kromki chleba z kiełkami żyta lub surowymi nasionami słonecznika

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki nasion gorczycy grubo mielonych

1/4 szklanki kapusty kiszonej

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/2 szklanki kiełków słonecznika

4 plastry pieczonego tempeh

1 pomidor pokrojony na cienkie plastry (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Do szerokiej, płaskiej miski włóż pieczarkę, wlej olej sezamowy i tamari. Potrząśnij kilka razy, aby składniki się wymieszały. Odstaw na bok.

Zrób tosty z chleba w tosterze. Połóż 2 tosty na talerzu. Spryskaj każdy 1 łyżeczką oliwy z oliwek, posyp 1 łyżeczką gorczycy i na każdy nałóż 2 łyżki surowej kapusty kiszonej. Posyp pieprzem i kolendrą. Na wierzch każdej grzanki nałóż 1/4 szklanki kiełków.

Połóż po 2 plastry pieczonego tempeh na każdą kromkę chleba, a na wierzch nałóż marynowane grzyby. Obok ułóż plastry pomidora.

Uwagi: zamiast chleba z nasionami i kiełkami użyj chleba żytniego. Dodaj 2 cienkie plasterki czerwonej cebuli, 2 listki sałaty rzymskiej oraz 2 łyżeczki świeżo robionego keczupu z mango.

 

Wysokiej jakości przyprawy, mieszanki przypraw masala - znajdziesz w zielonysklep.com.

Przeczytaj także:

Placuszki z cebuli po indyjsku

Sałatka z komosy z morelami

Pieczony tempeh - źródło białka 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl