Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania wegańskie
  • przepisy bezglutenowe
  • dieta wegetariańska
  • komosa ryżowa
przepisy wegańskie
Sałatka z komosy z morelami

Inna nazwa komosy to kasza quinoa. Jest bezglutenowa. Zaskarbiła sobie sympatię wielu osób dbających o zdrowie tym, że szybko się gotuje, zawiera mnóstwo białka, jest pełna składników odżywczych i ma właściwości oczyszczające. Po ugotowaniu jest lekka i puszysta – znakomita jako dodatek do letniej sałatki.

Czas przygotowania: 45 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji sałatki.

                                       

Komosa

1 szklanka komosy

2 szklanki wody

1 łyżeczka nasion kminu

2 łyżeczki sproszkowanego kminu

1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy

1 łyżeczka soli

 

Sos

skórka z 2 limonek

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonek

sok z 1/2 pomarańczy

4 drobno pokrojone zielone cebulki

5 cm świeżego imbiru (lub sproszkowanego) – obranego i drobno pokrojonego

1 mała papryka jalapeno, oczyszczona z pestek i drobno pokrojona (pominąć dla osób pitta)

1 łyżeczka sproszkowanej kolendry

1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

1/2  łyżeczki sproszkowanej gorczycy

1/3 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka octu ze śliwek lub octu jabłkowego

1 łyżeczka soli

 

Dodatki (do wyboru, jakie lubisz)

6 suszonych, drobno pokrojonych moreli

1/4 szklanki niesłodzonej, suszonej żurawiny lub rodzynek

3 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru lub porzeczek

1/2 szklanki wiórków kokosowych lub surowych orzeszków piniowych

1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu

1/8 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej

1 szklanka posiekanych świeżych łodyżek koperku, kolendry lub bazylii

 

Przygotowanie:

Aby przyrządzić komosę według tego przepisu, wsyp ją na sitko o bardzo drobnych oczkach. Kilkakrotnie wypłucz pod bieżącą zimną wodą i odsącz. Dzięki temu pozbędziesz się występujących naturalnie saponin – sterydów roślinnych, które tworzą na powierzchni komosy powłokę ochronną.

Zagotuj komosę w wodzie, w dużym rondlu i na średnim ogniu. Zmniejsz ogień. Dodaj nasiona kminu, sproszkowany kmin, kurkumę i sól. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut lub do chwili, gdy komosa napęcznieje, a kiełki oddzielą się i zwiną wokół ziarna. Zestaw z ognia i przykryj. Pozostaw na kilka minut do wystygnięcia.

Aby przygotować sos, ubij trzepaczką wszystkie jego składniki w dużej misce. W osobnej misce połącz wszystkie dodatki.

Przełóż wystudzoną komosę do miski z sosem. Mieszając, połącz z dodatkami.

Wskazówki: Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze bardziej wilgotne, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek. Morele, żurawinę i migdały możesz zastąpić dowolnymi składnikami – pokrojonym suszonym ananasem, śliwkami suszonymi, gruszkami, orzechami włoskimi, nasionami sezamu, nasionami chia.

 

Komosę, przyprawy oraz smaczne dodatki do sałatki (sezam, nasiona chia) znajdziesz w zielonysklep.com. Kliknij tutaj.

 

Przeczytaj także:

Pieczony tempeh - pożywne źródło białka

Pyszna zupa miso

Kasza jęczmienna - na zdrowie 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl