Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • dania wegańskie
  • kuchnia bezglutenowa
  • ajurweda Kraków
przepisy wegańskie
Placuszki z ziemniaków

Polecamy pyszną potrawę, która znakomicie nadaje się na lekki obiad lub na piknik. Chrupiące, aromatyczne, złociste placuszki z ziemniaków z dodatkiem przypraw mogą też być wyśmienitą przekąską. Z dodatkiem czatneju lub mięty, otulone delikatnym ciastem są wegańskie i bezglutenowe.

 

Składniki:

5 białych ziemniaków

1 posiekana, zielona papryczka chilli

4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno pokrojonego

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka nasion kminu

1/2 łyżeczki asafetydy

1/2 łyżeczki nasion ajwanu

1 łyżeczka nasion sezamu

1/2 łyżeczki soli

1 mała garść posiekanej kolendry

 

Ciasto:

1,5 szklanki mąki z ciecierzycy

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki nasion ajwanu

1 szczypta sody oczyszczonej

3/4 szklanki wody

Olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

Przygotuj ziemniaki w mundurkach. Osusz je, wystudź, obierz i ugnieć. W blenderze zmiksuj chilli i imbir w 1/2 szklanki wody do uzyskania płynnej konsystencji. Ziemniaki posyp przyprawami, nasionami, solą i kolendrą, polej zmiksowaną mieszanką i dobrze wymieszaj, najlepiej rękami. Z otrzymanej masy formuj placuszki. W tym celu najpierw zrób kulkę, a następnie ją rozpłaszcz. Następnie wyrób ciasto – dodaj kurkumę i ajwan do mąki z ciecierzycy i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj wodę, energicznie mieszając, aż otrzymasz średnio gęstą pastę. Ostrożnie dodaj sodę oczyszczoną. Odstaw na 5-10 minut. W ciężkim rondlu lub na patelni do smażenia na głębokim tłuszczu rozgrzej olej do takiej temperatury, aby wrzucona doń kropelka ciasta natychmiast wypływała na wierzch. Zanurzaj placuszki w cieście, poczekaj aż jego nadmiar skapie, i ostrożnie wkładaj je do gorącego tłuszczu aż pokryjesz nimi całą powierzchnię. Smaż przez około 5 minut, często odwracając do czasu gdy każdy placuszek zarumieni się na ładny, złotobrązowy kolor. Podawaj z czatnejem z kokosa lub mięty.

Smacznego!

 

Zobacz asafetyda w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Chrupiące kotleciki ziemniaczane 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl