Polecamy pyszną potrawę, która znakomicie nadaje się na lekki obiad lub na piknik. Chrupiące, aromatyczne, złociste placuszki z ziemniaków z dodatkiem przypraw mogą też być wyśmienitą przekąską. Z dodatkiem czatneju lub mięty, otulone delikatnym ciastem są wegańskie i bezglutenowe.
Składniki:
5 białych ziemniaków
1 posiekana, zielona papryczka chilli
4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno pokrojonego
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka nasion kminu
1/2 łyżeczki asafetydy
1/2 łyżeczki nasion ajwanu
1 łyżeczka nasion sezamu
1/2 łyżeczki soli
1 mała garść posiekanej kolendry
Ciasto:
1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki nasion ajwanu
1 szczypta sody oczyszczonej
3/4 szklanki wody
Olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Przygotuj ziemniaki w mundurkach. Osusz je, wystudź, obierz i ugnieć. W blenderze zmiksuj chilli i imbir w 1/2 szklanki wody do uzyskania płynnej konsystencji. Ziemniaki posyp przyprawami, nasionami, solą i kolendrą, polej zmiksowaną mieszanką i dobrze wymieszaj, najlepiej rękami. Z otrzymanej masy formuj placuszki. W tym celu najpierw zrób kulkę, a następnie ją rozpłaszcz. Następnie wyrób ciasto – dodaj kurkumę i ajwan do mąki z ciecierzycy i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj wodę, energicznie mieszając, aż otrzymasz średnio gęstą pastę. Ostrożnie dodaj sodę oczyszczoną. Odstaw na 5-10 minut. W ciężkim rondlu lub na patelni do smażenia na głębokim tłuszczu rozgrzej olej do takiej temperatury, aby wrzucona doń kropelka ciasta natychmiast wypływała na wierzch. Zanurzaj placuszki w cieście, poczekaj aż jego nadmiar skapie, i ostrożnie wkładaj je do gorącego tłuszczu aż pokryjesz nimi całą powierzchnię. Smaż przez około 5 minut, często odwracając do czasu gdy każdy placuszek zarumieni się na ładny, złotobrązowy kolor. Podawaj z czatnejem z kokosa lub mięty.
Smacznego!
Zobacz asafetyda w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Chrupiące kotleciki ziemniaczane
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu