
Polecamy przepis na pyszne, aromatyczne, pełne przypraw kotleciki ziemniaczane. Z dodatkiem kminu, kurkumy, gałki muszkatołowej, pieczone na oleju kokosowym – to znakomity pomysł na zdrowe, lekkie danie. Wegańskie i bezglutenowe – zaspokoją apetyt także tych, którzy dbają o linię.
Czas przygotowania: 40 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 12 placków ziemniaczanych.
Składniki:
6 obranych ziemniaków
1 duża, drobno pokrojona czerwona cebula
1 łyżeczka nasion kminu
1/2 łyżeczki sproszkowanego kminu lub kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka zamiennika jajek (w wersji nie-wegańskiej – możesz użyć jajka od kur z wolnego wybiegu)
4 łyżki wody
1/2 szklanki mąki z amarantusa
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Utrzyj ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Opłucz je na sitku i odsącz. Zawiń w ściereczkę i odciśnij jak najwięcej soku. Przełóż ziemniaki do dużej miski. Dodaj cebulę, nasiona kminu, sproszkowany kmin i gałkę muszkatołową. Wymieszaj. Ubijaj zamiennik jajek z wodą w miseczce aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajka do ziemniaków wraz z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 stopni C. Przygotuj dużą blaszkę do pieczenia oraz talerz wyłożony ręcznikami papierowymi do odsączania kotletów po usmażeniu.
Na dużej patelni na silnym ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego. Aby zrobić jeden placek, nałóż na patelnię 3-4 łyżki ciasta. Smaż około 2 minut do chwili, gdy placek będzie chrupiący i zrumieniony. Przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty, żeby placek był przyrumieniony z obu stron i chrupiący. W razie potrzeby dolej na patelnię oleju kokosowego.
Odsącz placki na przygotowanym wcześniej talerzu i przełóż na blaszkę do pieczenia. Przed podaniem trzymaj je w piekarniku, aby były ciepłe.
Placuszki możesz podać z ulubioną sałatką lub niekonwencjonalnie – z sosem żurawinowym. Smacznego!
Przeczytaj także:
Placuszki ziemniaczane - bez glutenu
Potrawka ziemniaczana po indyjsku
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.