
Polecamy przepis na pyszne, złociste placuszki z dodatkiem pieczonej cebuli – mają lekko orientalny smak i piękny aromat. Moc indyjskich przypraw, mąka z ciecierzycy, dodatek leczniczej kurkumy zawarte w chrupiących kotlecikach – to pomysł na lekki, wegański i bezglutenowy posiłek w orientalnym stylu. Spróbuj.
Z podanej ilości składników przygotujesz 2-3 porcje potrawy.
Składniki:
1 duża cebula
1 i 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka nasion ajwanu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 szczypta asafetydy
2–3 łyżki wody
2 szczypty sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Przekrój cebulę na pół, a następnie pokrój na cienkie plastry. Wymieszaj wszystkie przyprawy, mąkę i sól. Połową tej mieszanki posyp pokrojoną cebulę. Wymieszaj starannie, najlepiej rękoma, aby dokładnie obtoczyć cebulę w mące. Dosyp resztę mąki i ponownie starannie wymieszaj.
Następnie dolewaj wodę, kropla po kropli, tak by cebula pokryła się gęstą, lepką pastą. Dodaj sodę oczyszczoną i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
Rozgrzej olej do głębokiego smażenia do takiej temperatury, aby wrzucona doń szczypta ciasta natychmiast wypływała na wierzch, ale uważaj, aby nie zaczął dymić. Wrzucaj ostrożnie na olej pojedyncze kawałki do czasu, gdy cała jego powierzchnia zostanie pokryta. Mieszaj i obracaj przez 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia ze wszystkich stron. Odsącz i podawaj ciepłą.
Działanie lecznicze: Gotowana cebula bardzo skutecznie reguluje zaburzenia o charakterze wata.
Indyjskie przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com. Kliknij tutaj.
Przeczytaj także:
Pieczony tempeh - pożywne źródło białka
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasanat Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.