Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia indyjska
  • dania wegańskie
  • przepisy bezglutenowe
  • pakora indyjska
kuchnia indyjska
Placuszki z cebuli po indyjsku

Polecamy przepis na pyszne, złociste placuszki z dodatkiem pieczonej cebuli – mają lekko orientalny smak i piękny aromat. Moc indyjskich przypraw, mąka z ciecierzycy, dodatek leczniczej kurkumy zawarte w chrupiących kotlecikach – to pomysł na lekki, wegański i bezglutenowy posiłek w orientalnym stylu. Spróbuj.

Z podanej ilości składników przygotujesz 2-3 porcje potrawy.

Składniki:

1 duża cebula

1 i 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy

1 łyżeczka nasion ajwanu

1/2 łyżeczki kurkumy

1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 szczypta asafetydy

2–3 łyżki wody

2 szczypty sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

Przekrój cebulę na pół, a następnie pokrój na cienkie plastry. Wymieszaj wszystkie przyprawy, mąkę i sól. Połową tej mieszanki posyp pokrojoną cebulę. Wymieszaj starannie, najlepiej rękoma, aby dokładnie obtoczyć cebulę w mące. Dosyp resztę mąki i ponownie starannie wymieszaj.

Następnie dolewaj wodę, kropla po kropli, tak by cebula pokryła się gęstą, lepką pastą. Dodaj sodę oczyszczoną i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

Rozgrzej olej do głębokiego smażenia do takiej temperatury, aby wrzucona doń szczypta ciasta natychmiast wypływała na wierzch, ale uważaj, aby nie zaczął dymić. Wrzucaj ostrożnie na olej pojedyncze kawałki do czasu, gdy cała jego powierzchnia zostanie pokryta. Mieszaj i obracaj przez 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia ze wszystkich stron. Odsącz i podawaj ciepłą.

Działanie lecznicze: Gotowana cebula bardzo skutecznie reguluje zaburzenia o charakterze wata.

 

Indyjskie przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com. Kliknij tutaj.

Przeczytaj także:

Pieczony tempeh - pożywne źródło białka

Nadziewane pomidory

Gołąbki wegańskie

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasanat Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl