Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • dania wegetariańskie
  • dania bezglutenowe
kuchnia ajurwedyjska
Nadziewane pomidory

Polecamy pomidory nadziewane pysznym, wegańskim farszem. Imbir, kolendra, wiórki kokosowe, orzechy ziemne, kurkuma – to lekko orientalne danie, delikatnie pikantne, z nutą słodyczy. Smaczna, gęsta pasta w środku zapieczonych pomidorów – to znakomity pomysł na lekki, wiosenny obiad.

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-5 porcji potrawy.

 

Składniki:

9 niewielkich pomidorów

2,5 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego

2 ząbki czosnku

1 garść świeżej natki kolendry

2 łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych

1/2 szklanki wody

1 szklanka prażonych i zmielonych orzechów ziemnych

1/4 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki sproszkowanej masali

1/4 łyżeczki soli

2 łyżki surowego cukru trzcinowego lub innego cukru naturalnego

2 łyżki oleju krokoszowego

1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

1/2 łyżeczki nasion kminu

1 szczypta asafetydy

2 szklanki wody

 

Przygotowanie:

Umyj pomidory. Natnij je od czubka na krzyż, uważając, aby nie rozciąć ich do końca. Imbir, czosnek, kolendrę i kokos miksuj z 1/2 szklanki wody do uzyskania płynnej konsystencji. Połącz zmiksowane przyprawy, orzechy, kurkumę, masalę, sól i cukier, tak by powstała gęsta pasta. Łatwiej jest zrobić to dłońmi.

Rozchyl nacięte pomidory i nafaszeruj je ręcznie pastą. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię do smażenia na głębokim tłuszczu, wlej olej, dodaj nasiona kminu, gorczycy i asafetydę. Mieszaj do chwili, gdy nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos.

Wyłóż pomidory na patelnię i delikatnie zamieszaj. Dodaj 2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i częściowo przykryj patelnię. Gotuj do miękkości przez około 10 minut.

 

Indyjskie mieszanki przypraw – rozmaite masale – znajdziesz  w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Pomidory dla zdrowia i urody 

Pizza dyniowa

Leczo wegetariańskie 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurweda dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl