Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • dieta bezglutenowa
  • zdrowa dieta
  • przepisy ajurwedyjskie
kuchnia wegańska
Placuszki szpinakowe - wegańskie

Placki szpinakowe to znakomity zamiennik dla chleba. Wegańskie, bezglutenowe - są dobrym dodatkiem do zup i sałatek. To zaskakująco smaczny sposób na zjedzenie codziennej porcji zieleniny. Zamiast szpinaku możesz użyć też innych warzyw. Spróbuj.

Czas przygotowania: 30 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji placków.

Składniki:

1 łyżka oleju kokosowego

1 szklanka drobno pokrojonego pora

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki nasion kminu

2 ciasno upakowane szklanki posiekanego szpinaku

2 ciasno upakowane szklanki pokrojonego buraka liściowego

1/4 szklanki surowych migdałów, orzechów brazylijskich lub orzeszków piniowych

3/4 szklanki mąki z brązowego ryżu

1 łyżeczka ziaren sezamu

1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej

1/8 łyżeczka sproszkowanego kardamonu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Posmaruj olejem kokosowym dno szklanego naczynia do pieczenia. Odstaw na bok.

Rozgrzej olej kokosowy w dużym ciężkim rondlu ustawionym na niezbyt dużym ogniu. Dodaj pora, sól i kmin. Smaż przez 1 minutę, mieszając. Dodaj szpinak i buraka. Podsmażaj przez około 2 minuty, do chwili gdy warzywa zmiękną. Zestaw z ognia.

Migdały wsyp do blendera lub miksera. Zmiksuj drobno. Wymieszaj w średniej misce migdały, mąkę ryżową, sezam, gałkę muszkatołową i ewentualnie kardamon. Dodaj mieszankę szpinakową i wymieszaj.

Wyłóż ciastem przygotowaną blaszkę. Piecz 12-15 minut. Ostudź przed podaniem.

Uwagi: zamiast szpinaku i buraka liściastego możesz użyć dowolnych, ulubionych zielonych warzyw liściastych. Bardzo dobrze nadają się do tego natka gorczycy i jarmuż toskański.

 

Wegańskie produkty znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Chlebek dyniowy

Placuszki ziemniaczane bez glutenu

Kotleciki curry z marchewką

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl