Pilaw to tradycyjna potrawa rodem ze Wschodu, sporządzana z ryżu lub bulguru z różnymi dodatkami oraz dużą ilością ostrych przypraw. Hindusi również ją znają i mają wiele pomysłów na jej przyrządzanie. Oto jeden z nich.
Składniki:
1 łyżeczka ghee
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
2 rozgniecione ząbki czosnku
115 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
2/3 szklanki białego ryżu basmati
1 łyżeczka garam masali (dodaj stosownie do swojej konstytucji)
około 300 g ciecierzycy surowej lub z puszki
1 liść laurowy
1 ½ szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka stołowa prażonych migdałów, pokruszonych
Przygotowanie:
Na średniej patelni na średnim ogniu rozgrzej ghee. Dodaj cebulę, przykryj i smaż przez 3 minuty, zamieszaj. Dołóż czosnek i grzyby, smaż bez przykrycia przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj garam masalę oraz ryż i wymieszaj. Dołóż ciecierzycę (jeżeli z puszki lub ugotuj osobno wcześniej) i liść laurowy. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 12 minut, nie podnosząc pokrywki. Jeśli trzeba, gotuj dalej, do chwili, gdy ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Posyp migdałami i podawaj.
Na porcję: 252 kalorii
Wartości odżywcze: węglowodany 45 g, białko 7 g, tłuszcz 5 g, cholesterol 3 mg, tłuszcze nasycone 1,0 g, tłuszcze jednonienasycone 3,7 g
-- K -- P -- W
Zobacz ryże, fasole, przyprawy w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Jedzenie jest lekarstwem: jabłka i gruszki
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl