Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda
  • pokarm lekarstwem
  • właściwości
  • jabłka
jpokarm lekarstwem, ajurweda, właściwa dieta,
Jedzenie jest lekarstwem: jabłka i gruszki

Za najważniejsze ze wszystkich wskazań ajurwedyjskich uważa się przyjmowanie właściwego pokarmu we właściwej ilości. W ajurwedzie pożywienie stanowi zarówno lek, jak i pokarm odżywiający ciało. To, co się je, jest bardzo ważne. Sprawdźmy, jakie właściwości mają zebrane jesienią owoce: jabłka i gruszki.

 

 

Jabłka. Występują w licznych odmianach i kolorach, ale z punktu widzenia ajurwedy powinniśmy brać pod uwagę to, czy są dojrzałe/słodkie, czy kwaśne. Słodkie jabłka są lekko cierpkawe, wychładzające i mają słodką wipakę (skutek po strawieniu). Z kolei kwaśne jabłka są przede wszystkim cierpkie, wychładzające i mają ostrą wipakę. Jabłka są wskazane dla pitta i kapha, lecz zbyt wysuszające dla wata, chyba że będą dobrze ugotowane i przyprawione. Skórka jabłek jest ciężkostrawna i może wywoływać wzdęcia.

1. Pomimo że surowe jabłka pobudzają wata, to likwidują zaparcia, krwawienia z dziąseł oraz nadmierne ślinienie. Tradycyjnie używa się ich w przypadku zapalenia jamy ustnej oraz opryszczki w jamie ustnej. Aby uregulować wydalanie oraz oczyścić język i zęby, można mniej więcej godzinę po posiłku dokładnie przeżuć obrane jabłko. Z łatwością usuniesz z jabłka skórkę, jeśli wcześniej namoczysz je w gorącej wodzie przez 15 minut.

2. Sok jabłkowy pomaga złagodzić uczucie pieczenia towarzyszące chorobom o charakterze pitta, takim jak zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie okrężnicy oraz infekcje pęcherza.

3. Aby powstrzymać biegunkę i dyzenterię, obierz kilka jabłek i ugotuj je do miękkości. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, szafranu oraz 1 łyżeczkę ghee i powoli zjedz.

4. Aby przygotować smaczny deser, obierz 5 jabłek i usuń z nich gniazda nasienne. Zmiksuj lub utrzyj, aby otrzymać przecier. Dodaj miód do smaku i dokładnie wymieszaj. Dodaj ⅛ łyżeczki kardamonu, szczyptę szafranu i gałki muszkatołowej oraz 10 kropli wody różanej lub kilka organicznych płatków róż. Około ½ szklanki takiego miodowo-jabłkowego przecieru można zjeść nie wcześniej niż godzinę po posiłku. Według ajurwedy przez co najmniej 4 godziny przed zjedzeniem lub po zjedzeniu przecieru nie należy spożywać mleka, jogurtu ani ryb, ponieważ pokarmów tych nie wolno z sobą łączyć. Deser według tego przepisu wzmacnia serce, obkurcza naczynia krwionośne i przynosi ulgę w przypadku opuchlizny stóp. Tradycyjnie jadają go osoby cierpiące na żylaki, bezsenność, osłabienie funkcji seksualnych i artretyzm.

Gruszki. To owoce słodkie, cierpkie i wychładzające, z ostrą wipaką. Ze względu na właściwości wychładzające lekko pobudzają wata i łagodzą pitta, a z uwagi na działanie moczopędne i ostrą wipakę redukują kapha. Nie jedz gruszek, jeśli cierpisz na suchy kaszel, cukrzycę, artretyzm lub rwę kulszową. Nigdy nie łącz gruszek z ryżem, jogurtem, mlekiem ani melonami.

1. Aby zatrzymać biegunkę, zjedz gruszkę bez dodatków.

2. Gruszki pomagają w przypadku słabego apetytu, poczucia dyskomfortu w brzuchu i nadmiernego pragnienia.

3. Gruszki są wskazane przy krwawieniach i stanach zapalnych dziąseł.

4. Dwie gruszki zjedzone rano oczyszczają wątrobę i ułatwiają wydalenie małych kamieni żółciowych oraz nerkowych, przy czym należy się powstrzymać od picia i jedzenia czegokolwiek co najmniej przez 2 godziny po ich spożyciu.

5. Na zapalenie dróg moczowych zjedz dwie gruszki na pusty żołądek.

UWAGA: Poniższe informacje to jedynie zalecenia, nie mogą więc zastąpić porady wykwalifikowanego lekarza. Według ajurwedy każda osoba jest wyjątkowa, dlatego jedna z opisywanych opcji może okazać się skuteczna w twoim przypadku. Zachęcamy zatem, byś odkrywał, co odpowiada twoim potrzebom.

Wybrane składniki receptur znajdziesz w zielonysklep.com

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl