
“Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny” - korzystajmy z przysłów ludowych, zawierają wiele mądrości, a jesień to szczególnie sprzyjający okres, by czerpać z darów natury. Jabłka mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych, zawierają witaminy, sole mineralne i inne składniki pokarmowe wpływające na stan naszego organizmu. A więc jedzmy, gotujmy…
Składniki:
etap 1
3 duże słodkokwaśne jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w plastry
¾ łyżeczka ziela angielskiego
etap 2
¾ szklanki płatków owsianych
40 dkg nieprzetworzonych otrębów owsianych
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 ½ łyżki stołowej ghee
Przygotowanie:
Wyłóż jabłka posypane zielem angielskim do formy na tartę o średnicy około 20 cm. W mikserze lub blenderze zmieszaj pozostałe składniki (etap 2), aż powstanie kruszonka.
Posyp kruszonką jabłka i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut.
Na porcję: 217 KALORII
Wartości odżywcze: Węglowodany 40 g, Białko 3 g, Tłuszcz 5 g, Cholesterol 8 mg, Tłuszcze nasycone 1,5 g, Tłuszcze jednonienasycone 2,0 g.
- K - P - W, 6 porcji
Zobacz czekolady, cukier jaggery i syrop daktylowy dostępne w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Jedzenie jest lekarstwem: jabłka i gruszki
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl