Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda
  • przepisy
  • desery
  • jabłka
deser ajurwedyjski, pieczone jabłka, z kruszonką,
Pieczone jabłka z kruszonką

“Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny” - korzystajmy z przysłów ludowych, zawierają wiele mądrości, a jesień to szczególnie sprzyjający okres, by czerpać z darów natury. Jabłka mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych, zawierają witaminy, sole mineralne i inne składniki pokarmowe wpływające na stan naszego organizmu. A więc jedzmy, gotujmy…

 

Składniki:

etap 1

3 duże słodko­kwaśne jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w plastry

¾ łyżeczka ziela angielskiego

etap 2

¾ szklanki płatków owsianych

40 dkg nieprzetworzonych otrębów owsianych

1/3  szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 ½ łyżki stołowej ghee

Przygotowanie:

Wyłóż jabłka posypane zielem angielskim do formy na tartę o średnicy około 20 cm. W mikserze lub blenderze zmieszaj pozostałe składniki (etap 2), aż powstanie kruszonka.

Posyp kruszonką jabłka i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut.

Na porcję:  217 KALORII

Wartości odżywcze: Węglowodany 40 g, Białko 3 g, Tłuszcz 5 g, Cholesterol 8 mg, Tłuszcze nasycone 1,5 g, Tłuszcze jednonienasycone 2,0 g.

- K - P - W,  6 porcji

 

Zobacz czekoladycukier jaggery i syrop daktylowy dostępne w zielonysklep.com

Przeczytaj także: Jedzenie jest lekarstwem: jabłka i gruszki

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl