Skóra na całym ciele potrzebuje nieustannej troski i pielęgnacji, aby zachowała zdrowie, gładkość, odporność i dobry stan, szczególnie w miarę jak się starzeje. Wszystkie preparaty nawilżające, w tym masła do ciała, poprawiają jej funkcjonowanie, gdyż zatrzymują wilgoć. Codzienne ich stosowanie jest niezbędnym elementem dbałości o skórę.
Masło aloesowe (Aloë L.)
Właściwości i zastosowanie kosmetyczne: to połączenie soku z aloesu z olejem kokosowym, w wyniku którego powstało jedwabiste masło o subtelnym zapachu i przyjemnej konsystencji. Masło migdałowe działa łagodząco na skórę podrażnioną, atopową, z oparzeniami słonecznymi, odwodnioną, podrażnioną po goleniu. Poprawia elastyczność skóry, łagodzi stany zapalne i przyspiesza jej regenerację. Zalecane jest szczególnie dla cery delikatnej. Dostarcza jedwabistości zarówno skórze jak i włosom.
Masło migdałowe (Prunus dulcis)
Właściwości i zastosowanie kosmetyczne: bardzo bogate w kwasy tłuszczowe i witaminy A, B1, B2, B6 i E. Łagodzi podrażnienia skóry, wysypki, swędzenie
nawilża, regeneruje i przywraca sprężystość skórze, chroniąc ją przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Nawilża skórę w czasie kąpieli słonecznych i regeneruje, pozostawiając na niej płaszcz ochronny, co pomaga utrzymać jej właściwe nawilżenie. To jeden z najdelikatniejszych kosmetyków, dlatego stosowany jest do pielęgnacji dzieci.
Masło shea (Butyrospermum parkii)
Właściwości i zastosowanie kosmetyczne: Pozyskiwane z tłoczenia orzechów drzewa karite, masło shea w postaci nierafinowanej ma kremowy kolor i jest miękkie. Jego intensywny zapach trudno jest zamaskować. Masło shea, jako intensywnie zmiękczające skórę, dodaje się do mleczek, balsamów do ciała oraz preparatów do pielęgnacji paznokci i kosmetyków po opalaniu. Można go w razie potrzeby używać bez żadnych dodatków.
Masło kakaowe (Theobroma cacao)
Właściwości i zastosowanie kosmetyczne: To pachnące czekoladą, słodkie masło uzyskiwane z nasion kakaowca, o działaniu zmiękczającym, w temperaturze pokojowej jest twarde, ale topi się, gdy aplikujemy je na skórę. Jako składnik mleczek, kremów, maseł do ciała, balsamów i maści nadaje im gęstą konsystencję. Jest wspaniałym dodatkiem do lubrykantów, preparatów po opalaniu oraz jadalnych aromatycznych balsamów do ciała. Ma smak wanilii i czekolady.
Wybrane masła do ciała i spożywcze oraz składniki kosmetyków znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Naturalne afrodyzjaki roślinne w kroplach
Opracowanie na podstawie:
Domowe receptury na naturalne kosmetyki. 175 ekoprzepisów na specyfiki ziołowe, Stephanie Tourles, zielone-wydawnictwo.pl