Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • produkty ajurwedyjskie
  • kuchnia wegetariańska
  • produkty naturalne
kuchnia ajurwedyjska
Lekka dieta na lato

Czy owoce i warzywa są dobrym wyborem na lato? Co jeść, kiedy zewsząd kuszą nas frytki, lody i smażone ryby? Czy warto dodawać do potraw nasiona i orzechy? Po jakie przekąski sięgać, kiedy czujemy głód? Zboża, nabiał, tłuszcze, a może soki? Jak zbilansować dietę, aby czuć się dobrze?

 

Owoce

Podczas diety odtruwającej unikaj zwłaszcza bananów, gruszek, winogron i czereśni. Warto sięgnąć po soki z kwaśnych owoców, jak cytryny, limonki, grejpfruty czy granaty.

Warzywa

Można gotować je na parze. Dobrze sprawdzą się też soki z następujących warzyw: seler, pietruszka, natka kolendry, szpinak, marchew. Unikaj ciężkich warzyw korzeniowych, takich jak ziemniaki, bataty czy grzyby.

Zboża

Unikaj chleba i ciast, zwłaszcza pieczonych z białej mąki. Unikaj pszenicy i owsa. Doskonała jest potrawa zwana kiczadi – ugotowane z równych ilości ryżu długoziarnistego i łuskanej fasoli mung – to doskonała, lekka i pożywna potrawa. Dobra jest także kasza jęczmienna, zwłaszcza w postaci zupy.

Orzechy i nasiona

Do potraw dodawaj nasiona słonecznika, nasiona dyni i sezamu.

Produkty pochodzenia zwierzęcego

Kurczak i indyk to najbezpieczniejsze rodzaje mięsa w lekkostrawnej diecie. Pamiętaj, aby spożywać mięso ze sprawdzonych hodowli, najlepiej gotowane lub duszone.

Tłuszcze

Z tłuszczów dobrze sprawdzi się ghee, czyli masło klarowane, olej gorczycowy lub olej lniany.

Substancje słodzące

Cukier jest pożywką dla bakterii. Jeśli chcesz posłodzić potrawę, wybieraj miód, syrop z agawy lub syrop daktylowy.

Przyprawy

Kurkuma, sól kamienna, rozmaryn, imbir, kardamon – przyprawy na pewno wzbogacą smak potraw, ale też pobudzą trawienie.

Napoje

Soki owocowe i soki warzywne – z owoców i warzyw, o których pisaliśmy wyżej. Dobrym wyborem jest woda źródlana i herbaty ziołowe. Dobrą metodą usuwania toksyn jest popijanie przez cały dzień drobnymi łyczkami – co godzinę – ciepłej wody lub herbatki z dodatkiem ostrych przypraw, takich jak imbir czy cynamon. Do ciepłej wody możesz dodać też limonkę lub sok z cytryny.

 

Zobacz Amalaki - suszone owoce Amli w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Dieta na długowieczność 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl