
Polecamy pyszne, wegańskie i aromatyczne danie z pieczonymi warzywami. Z dodatkiem pasternaku, marchewki, rzepy, z odrobiną przyprawy garam masala i natką pietruszki – jest pożywne, a jednocześnie niskokaloryczne. W sam raz na jesienne chłody. Wypróbuj.
Z podanej ilości składników przygotujesz 6-8 porcji potrawy.
Składniki:
2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
3/4 szklanki łuskanego jęczmienia
1/4 łyżeczki soli
rzepa
2 pasternaki
2 marchewki
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta garam masali
drobno pokrojona natka pietruszki
Przygotowanie:
Zagotuj bulion (lub wodę). Dodaj jęczmień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 40 minut lub do chwili, gdy ziarno napęcznieje i będzie miękkie.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Przytnij rzepę i marchewki oraz przytnij i obierz pasternaki. Posmaruj warzywa niewielką ilością oliwy, włóż je do naczynia do zapiekania i posól. Przykryj i piecz przez około 35 minut lub do chwili, gdy będą miękkie.
Wyjmij warzywa z naczynia, lekko wystudź i pokrój w kostkę. Połącz z jęczmieniem, dodaj garam masalę i udekoruj pietruszką.
Przeczytaj także:
Ryż - zboże, którego nie doceniamy
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.