Dosza pitta to dobry ogień trawienny i potrzeba regularności posiłków. Głodna pitta to zła pitta. Ta dosza ma małą tolerancję na głód. Na lato dobre będą proste, ale pożywne i nieco wychładzające potrawy. Jakie? Podajemy kilka pomysłów na letnie menu dla doszy pitta.
Śniadanie
Babeczka z otrębów owsianych z ghee
Granola owsiana lub pszenna
Owoce sezonowe (spożyte godzinę przed głównym posiłkiem)
Twarożek z koperkiem z bułką ćapati
Czaj miętowy lub herbata ziołowa
Obiad
Ryż basmati ze smażonymi warzywami
Pieczone ziemniaczki z zieloną fasolką
Sałatka z oliwą
Świeża limonka do fasoli
Czatnej z mięty
Podwieczorek
Ciasteczka kokosowe
Sałata zielona z pieczonym bakłażanem
Lody naturalne
Czaj miętowy lub herbata miętowa
Kolacja
Zupa warzywna
Prażone, zmielone ziarna słonecznika do posypania zupy
Herbata ziołowa
Tortilla kukurydziana z farszem warzywnym
Zobacz krem orzechowy z dodatkiem kawy i wanilii Nutura w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Dieta wegetariańska dla doszy pitta
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu