
Osoby o doszy pitta znane są z tego, że mają „żołądek jak z żelaza”. Jednak najlepiej będą się czuły, stosując wychładzającą, nawilżającą dietę, obfitującą w świeże owoce, soki warzywne, fasolę i zboża, takie jak: ryż basmati czy owies. Jak ułożyć wegetariańskie menu dla doszy pitta?
Dla doszy wskazane są wychładzające zioła, na przykład mięta, koper włoski, koperek, pietruszka, szafran, nasiona kolendry i kurkuma, które łagodzą oraz neutralizują kwasowy charakter doszy pitta.
Dla osób o tej konstytucji doskonale nadaje się olej kokosowy, zielone pędy pszenicy, oraz surowe, bogate w białko nasiona, takie jak nasiona konopii, nasiona chia czy nasiona słonecznika. Najbardziej wskazane jest dla nich pieczywo bez zakwasu.
Gotowana fasola (wcześniej namoczona) korzystnie działa na pitta, zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi kiełkami i awokado.
Osoby o doszy pitta nie powinny spożywać zbyt dużo tłustych orzechów, słonych przekąsek lub substancji pobudzających. Powinny mieć w domu zapas zielonej herbaty, syropu klonowego, syropu z brązowego ryżu oraz mleka ryżowego.
Słodki smak równoważy doszę pitta, ale jego nadmiar wywołuje zaburzenia. Warto jednak wiedzieć, że dla pitta surowa czekolada jest o wiele lepsza niż jakikolwiek inny przetworzony produkt. Surowe, nieprzetworzone desery to dla pitta najlepszy wybór.
Osoby o doszy pitta powinny spożywać niewielkie posiłki, ale często. Wskazane są słodkie soki owocowe. W ciągu dnia warto popijać chłodną wodę. Do potraw warto dodawać niewielkie ilości oleju tłoczonego na zimno. Posiłki należy wzbogacać kiełkami i produktami o wysokiej zawartości składników odżywczych, takimi jak: spirulina, trawa pszeniczna, nasiona chia.
Warto sięgnąć po przekąski, które równoważą doszę pitta. Są to: namoczone migdały, jabłka, morele, borówki, kokos, daktyle, figi, winogrona, mango, gruszki, maliny, mieszanki surowych orzechów, arbuz.
W diecie wegetariańskiej osób pitta zamiast cukru powinny znaleźć się: syrop z brązowego ryżu, nektar kokosowy, daktyle, syrop klonowy.
Osoby o doszy pitta powinny unikać następujących produktów: marchew, bakłażan, surowy czosnek, grejpfrut, chrzan, kasza jaglana, oliwki, cebula, papaja, nasiona maku, rzodkiew, żyto, olej sezamowy, kwaśne owoce, pikantne potrawy, oraz ostre zioła i tłuste pokarmy.
Niewskazany jest nadmiar produktów kwaśnych i fermentowanych, słonych, przetworzonych, pieczonych owoców i nasion, chilli, papryki, orzechów ziemnych i masła orzechowego.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.