
Czy wiesz, że mieszanka kardamonu, cynamonu i suszonego imbiru skutecznie poprawia odporność? Czy znasz właściwości lecznicze ajwanu i asafetydy? Czy wiesz, że sok z granatu połączony ze szpinakiem leczy anemię, a migdały i orzechy laskowe doskonale wzmacniają pamięć? Wypróbuj receptury.
A może sięgniesz po figi i rodzynki, które działają wzmacniająco i są doskonałe na osłabienie.
Na przeziębienie oraz dolegliwości żołądkowe spożywaj 2-3 gramy lekko podprażonego ajwanu z ciepłą wodą lub mlekiem dwa razy dziennie.
Asafetyda – stosowana zewnętrznie na okolice pępka działa rozkurczowo i łagodzi wzdęcia.
Wywar 2-3 gramów cynamonu i 2-3 gramów goździków bardzo skutecznie łagodzi bóle oskrzeli. Pomaga też w przypadku infekcji wirusowych.
Mieszanka sproszkowanego kardamonu, cynamonu i suszonego imbiru zażywana z mlekiem lub wodą skutecznie wzmacnia serce i poprawia odporność.
Regularne wypijanie świeżego soku z przepękli, ogórka i pomidora na pusty żołądek skutecznie leczy cukrzycę i wzmaga trawienie.
Sok z tykwy regularnie wypijany na pusty żołądek jest dobry na serce i działa wzmacniająco. Można go również mieszać z sokiem jabłkowym. W przypadku przeziębienia należy dodać sok imbirowy lub suszony imbir. Dzięki temu można także obniżyć poziom cholesterolu.
Sok z granatu zmieszany z sokiem jabłkowym i szpinakowym leczy anemię.
Papaja spożywana regularnie – likwiduje zaparcia i działa korzystnie na wątrobę.
Aby poprawić pamięć i wzmocnić ciało, rankiem żuj 5-7 migdałów, 5-10 orzechów włoskich oraz 5-7 ziaren pieprzu namoczonych na noc w wodzie.
Rano zjedz 10 gramów rodzynek lub porzeczek, 4-5 fig i 8-10 migdałów namoczonych na noc w wodzie. To działa tonizująco i łagodzi dolegliwości brzuszne.
Spożywanie mieszanki rodzynek i fig gotowanych w mleku poprawia trawienie, działa wzmacniająco i likwiduje osłabienie.
Miód
Regularne spożywanie ćwierci łyżeczki sproszkowanego cynamonu z łyżeczką miodu wzmacnia układ odpornościowy oraz łagodzi zapalenie zatok i silne przeziębienie.
Na poprawę wzroku regularnie zjadaj dwie łyżeczki miodu zmieszane z sokiem marchewkowym.
W przypadku przeziębienia, kaszlu i niedrożności dróg oddechowych często spożywaj dwie łyżeczki miodu zmieszane z równą ilością soku z imbiru.
Mieszanka równych ilości zmielonego czarnego pieprzu, miodu i soku imbirowego zażywana trzy razy dziennie łagodzi objawy astmy oskrzelowej.
Regularne stosowanie łyżeczki soku z czosnku z dwiema łyżeczkami miodu reguluje ciśnienie krwi.
Szklanka ciepłej wody z dwiema łyżeczkami miodu i łyżeczką soku z cytryny wypijana wczesnym rankiem poprawia metabolizm i „spala” tłuszcz, a dodatkowo oczyszcza krew.
Przeczytaj także:
Domowe leki z kuchennej apteki - część 1
Domowe leki z kuchennej apteki - część 2
Domowe leki z kuchennej apteki - część 3
Opracowanie na podstawie:
Nauka o ajurwedzie w praktyce. Kompendium zasad zdrowego życia. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa A-ti Sp. z o.o., Kraków 2016.