Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda
  • dla wegan
  • zasady
  • żywieniowe
dla wegan, ajurweda, vegan food,
Co to jest ajurweda wegańska?

W ajurwedzie wegańskiej przestrzega się tych samych zasad żywieniowych dotyczących zdrowia i równowagi, co w tradycyjnej ajurwedzie, lecz nie używa się produktów pochodzenia zwierzęcego. Zastępuje się je zdrowymi i pełnowartościowymi składnikami, które działają podobnie na dosze.

Jest to znacząca różnica, ponieważ w Indiach mleko krowie jest obdarzane czcią i w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej uznawane za najbardziej pełnowartościowe i sattwiczne pożywienie. Jednakże każdy produkt nabiałowy, traktowany z takim namaszczeniem przez tradycyjną ajurwedę, ma swój absolutnie zadowalający, pełnowartościowy odpowiednik wegański, który działa na twoją doszę w podobny sposób. Przykładowo w ajurwedzie wegańskiej mleko, masło, maślankę, jogurt i ghee (klarowane masło) można zastąpić równie wartościowymi produktami, takimi jak kokos, awokado, surowe migdały, woda kokosowa i surowe tahini. Miód − produkt pochodzenia zwierzęcego, który stanowi podstawę tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej − zastępuje się syropem z brązowego ryżu, daktylami, mrożonym koncentratem soków owocowych oraz innymi naturalnymi substancjami słodzącymi pochodzenia roślinnego. Dzięki pokarmom roślinnym można wyleczyć się z takich dolegliwości jak podwyższony poziom cholesterolu lub cukru we krwi. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy odczuwają ogromną poprawę, kiedy przechodzą na dietę wegańską. Ludzie o konstytucji pitta i kapha na diecie wegańskiej czują się mniej ociężali, a w ich organizmie gromadzi się mniej toksyn. Gdy zaprzestają spożywania ciężkich, śluzo-twórczych produktów pochodzenia zwierzęcego (wyłączywszy miód), następuje u nich poprawa funkcji trawiennych i wydalniczych. Taka dieta pomoże ci utrzymać naturalną, zdrową wagę ciała oraz sprawi, że będziesz miał więcej energii i witalności.

Zobacz produkty wegańskie w zielonysklep.com

Przeczytaj także:

Zdrowe przekąski wegańskie

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone wydawnictwo

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl