W ajurwedzie wegańskiej przestrzega się tych samych zasad żywieniowych dotyczących zdrowia i równowagi, co w tradycyjnej ajurwedzie, lecz nie używa się produktów pochodzenia zwierzęcego. Zastępuje się je zdrowymi i pełnowartościowymi składnikami, które działają podobnie na dosze.
Jest to znacząca różnica, ponieważ w Indiach mleko krowie jest obdarzane czcią i w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej uznawane za najbardziej pełnowartościowe i sattwiczne pożywienie. Jednakże każdy produkt nabiałowy, traktowany z takim namaszczeniem przez tradycyjną ajurwedę, ma swój absolutnie zadowalający, pełnowartościowy odpowiednik wegański, który działa na twoją doszę w podobny sposób. Przykładowo w ajurwedzie wegańskiej mleko, masło, maślankę, jogurt i ghee (klarowane masło) można zastąpić równie wartościowymi produktami, takimi jak kokos, awokado, surowe migdały, woda kokosowa i surowe tahini. Miód − produkt pochodzenia zwierzęcego, który stanowi podstawę tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej − zastępuje się syropem z brązowego ryżu, daktylami, mrożonym koncentratem soków owocowych oraz innymi naturalnymi substancjami słodzącymi pochodzenia roślinnego. Dzięki pokarmom roślinnym można wyleczyć się z takich dolegliwości jak podwyższony poziom cholesterolu lub cukru we krwi. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy odczuwają ogromną poprawę, kiedy przechodzą na dietę wegańską. Ludzie o konstytucji pitta i kapha na diecie wegańskiej czują się mniej ociężali, a w ich organizmie gromadzi się mniej toksyn. Gdy zaprzestają spożywania ciężkich, śluzo-twórczych produktów pochodzenia zwierzęcego (wyłączywszy miód), następuje u nich poprawa funkcji trawiennych i wydalniczych. Taka dieta pomoże ci utrzymać naturalną, zdrową wagę ciała oraz sprawi, że będziesz miał więcej energii i witalności.
Zobacz produkty wegańskie w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone wydawnictwo