Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • dania bezglutenowe
  • ciasto z borówkami
kuchnia ajurwedyjska
Ciasto kokosowe z borówkami

Sezon na borówki trwa w najlepsze. Polecamy pyszne, bardzo owocowe ciasto, które uwodzi smakiem i aromatem. Z pieczonymi gruszkami oraz borówkami, z delikatnym posmakiem kokosu, pachnie cynamonem i kardamonem. Jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Daj się skusić.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji ciasta (1 blaszka około 23 cm)

 

Składniki:

1 porcja kruszonki z ciasteczek imbirowych lub dowolnych ciasteczek owsianych

3 łyżki odparowanego soku z trzciny cukrowej lub cukru daktylowego

1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu

1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu

1 duża gruszka pokrojona na długie, cienkie plastry

35 dkg świeżych lub mrożonych borówek

2 łyżki miękkiego masła kokosowego

 

Przygotowanie:

Przygotuj kruszonkę z ciasteczek imbirowych, najlepiej w blaszce do pieczenia o kształcie serca. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni C. W małej miseczce wymieszaj odparowany sok z trzciny cukrowej, cynamon i kardamon. Odstaw na bok.

Na kruszonce ułóż jedną warstwę gruszek, wykorzystując połowę porcji. Na gruszkach połóż połowę borówek i posyp je 2 łyżkami mieszanki z cynamonem. Nałóż kolejną warstwę gruszek i borówek i posyp przyprawami.

Piecz przez 30 minut. Każdą porcję udekoruj na wierzchu 1 łyżeczką miękkiego masła kokosowego.

Smacznego!

 

Cynamon, kardamon, cukier daktylowy oraz cukier trzcinowy znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Placek wiśniowy z kruszonką

Indyjskie słodkości

Pudding migdałowy z kardamonem 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl