
Sezon na borówki trwa w najlepsze. Polecamy pyszne, bardzo owocowe ciasto, które uwodzi smakiem i aromatem. Z pieczonymi gruszkami oraz borówkami, z delikatnym posmakiem kokosu, pachnie cynamonem i kardamonem. Jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Daj się skusić.
Czas przygotowania: 45 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji ciasta (1 blaszka około 23 cm)
Składniki:
1 porcja kruszonki z ciasteczek imbirowych lub dowolnych ciasteczek owsianych
3 łyżki odparowanego soku z trzciny cukrowej lub cukru daktylowego
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
1 duża gruszka pokrojona na długie, cienkie plastry
35 dkg świeżych lub mrożonych borówek
2 łyżki miękkiego masła kokosowego
Przygotowanie:
Przygotuj kruszonkę z ciasteczek imbirowych, najlepiej w blaszce do pieczenia o kształcie serca. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni C. W małej miseczce wymieszaj odparowany sok z trzciny cukrowej, cynamon i kardamon. Odstaw na bok.
Na kruszonce ułóż jedną warstwę gruszek, wykorzystując połowę porcji. Na gruszkach połóż połowę borówek i posyp je 2 łyżkami mieszanki z cynamonem. Nałóż kolejną warstwę gruszek i borówek i posyp przyprawami.
Piecz przez 30 minut. Każdą porcję udekoruj na wierzchu 1 łyżeczką miękkiego masła kokosowego.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Pudding migdałowy z kardamonem
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.