Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegetariańska
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegetariańska
  • zdrowa dieta
kuchnia wegetariańska
Pudding migdałowy z kardamonem

Polecamy znakomity, aromatyczny pudding z migdałami. Ma konsystencję gęstego budyniu – jest słodki, podawany na ciepło i bardzo pożywny. Z dodatkiem migdałów, mielonego kardamonu, ze szczyptą szafranu i pistacjami – to deser, któremu trudno się oprzeć. Możesz dodać odrobiną wanilii. Spróbuj.

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji potrawy.

 

Składniki:

1 szczypta szafranu

1 łyżka mleka

1/2 szklanki ghee

1 szklanka mąki kukurydzianej

8 szklanek mleka

1 czubata łyżka płatków migdałowych

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

1 łyżka orzechów nerkowca lub pistacji (opcjonalnie)

1 szklanka (albo dowolna ilość, do smaku) surowego cukru trzcinowego

 

Przygotowanie:

Zamocz szafran w łyżce mleka na około 10 minut, do czasu uzyskania żółtej barwy. Rozgrzej rondelek na średnim ogniu i dodaj ghee. Mieszając, dodaj mąkę kukurydzianą i podsmażaj, dopóki się nie zarumieni i nie nabierze aromatu.

Wlej do mąki mleko i szafran, mieszając energicznie, aby się nie zrobiły grudki. Następnie dodaj migdały, orzechy nerkowca lub pistacje, kardamon i cukier. Doprowadź do wrzenia, często mieszając, aby potrawa się nie przypaliła. Ciągle mieszając, gotuj przez 2 minuty.

Podawaj na ciepło.

 

Kardamon, masło ghee, surowy cukier trzcinowy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Pudding z makiem

Deser z daktyli na dobry nastrój

Naleśniki z makiem i pomarańczą 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl